Chokladbomber

chokladbomber

Publicerat:

Tillagningstid:

Låt dig bli inspirerad av de senaste chokladtrenderna inför alla hjärtans dag! De så älskade Chokladbomberna för varm choklad på ett kärleksfullt sätt. Chokladbomberna ger en exklusiv och lyxig varm choklad med minimarshmallows som smälter i varm mjölk /Irmiz

Ingredienser

4portioner

Skal

  • 200g
    din favoritchoklad (vit choklad, mjölkchoklad, mörkchoklad)

Chokladblandning

  • 50g
    finhackad choklad (70% kakaohalt)
  • 1krm
    kanel
  • 1
    nypa salt
  • ev. snabbkaffe, kardemumma, hasselnötskräm, polkagriskross eller annat gott

Fyllning

  • 50g
    minimarshmallows
  • ev. minimaränger
  • pulverfärg, strössel, ätbara guldblad

Så lagar du

Receptet blir 4st chokladbomber.

Du behöver:

Silikonformar, gärna hjärtformade

Gör så här:

  1. Fyll på silikonformarna med ca 1,5 msk tempererad choklad och pensla ordentligt kanterna.
  2. Låt stå i kylskåpet i 5 minuter. Pensla om igen och låt stå i kylskåpet ytterligare 5 minuter.
  3. Tryck ut skalen ur formarna försiktigt.
  4. Fyll 4 chokladskal med drygt 2 tsk eller 10 g av den varma chokladblandningen och ca. 2 msk minimarshmallows/minimaränger.

  5. Limma ihop halvorna med hjälp av en varm tallrik eller en varm torr stekpanna. Lägg ihop en tom halva med en fylld halva.

  6. Låt fantasin flöda och dekorera! Pensla pulverfärg direkt på hjärtana, det behövs inte blandas ut med vätska. Du kan dekorera med limströssel eller ärtbart guldblad med lite smält choklad.

  7. Lägg en chokladbomb i en stor kopp och häll över kokande mjölk. Då smälter chokladen och marshmallowsen flyter upp. Rör om ordentligt.

Tips!

  • Torka ordentligt alla redskap, choklad och vatten är värsta fiender!
  • Mikrovågsmetoden är den enklaste tempereringsmetoden och den går ut på att man förskitigt i korta omgångar, värmer upp chokladen i mikron direkt till arbetstemperaturen. All choklad man köper är redan temperad för att bli lätt hanterbar, annars skulle den inte klara sig i förpackningen.

  • När det gäller tempereringen av chokladen är det väldigt viktigt att man följer de gradantal som gäller. Alla olika sorts choklad har egna arbetstemperatur:
    Mörk choklad ska nå 31-32 grader

    Ljus choklad ska nå 30-31 grader
    Vit choklad ska nå 29-30 grader
     
  • Använd en hårfön (om du inte har en värmepistol) ifall du behöver värma upp den tempererade chokladen för att behålla arbetstemperaturen.

  • Använd en tandborste som redskap för att stänka och skvätta ätbar färg över chokladbomberna när du pyntar dem.

  • Temperera choklad eller inte?  Vill du ge bort chokladbomberna som present måste du temperera chokladen. Då får man det bästa knäppet när man bryter den! Genom att temperera chokladen vill man skapa de rätta kristallerna i kakaosmöret som gör att chokladen får en glansigare och hårdare yta. Det ska gå att ta i chokladen utan att bli kladdig och inte minst att den släpper ur ut formerna.

Dela det här receptet med dina vänner!