Chokladbrownie med vaniljglass och salt kolasås

Publicerat:
2021-12-17Förberedelsetid:
Ingredienser
4portioner
Brownie
- 150gsmör
- 200gmörk choklad
- 2ägg
- 1¼dlströsocker
- 1dlfarinsocker
- ½tskvaniljpulver
- 1dlvetemjöl
- 1nypa(or)salt
- 1dlkakao
Vaniljglass
- 3dlvispgrädde, 40-45 %
- 2dlmjölk, 3 %
- 2krmvaniljstång, mald från kvarn eller finhackad eller 1 tsk vaniljsocker
- 3äggulor
- 1½dlströsocker
- 1krmsalt
Seg kolasås
- 3dlvispgrädde
- 2dlströsocker
- 2dlljus sirap
- 1tskvaniljsocker
- 1msksmör
- 1nypa(or)salt
Så lagar du
Glass
1. Häll grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vaniljsockret/den malda vaniljstången. Låt koka upp och ta från värmen.
2. Vispa ihop äggulor och socker.
3. Vispa ner gräddmjölken och saltet i äggblandningen och häll tillbaka i kastrullen. Sjud under omrörning till 85 grader (koka inte).
4. Häll glassmeten i en bunke och låt svalna. Ställ i kylen minst 8 timmar.
Brownie
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
2. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen i smöret.
3. Vispa lätt samman ägg med strösocker och farinsocker.
4. Blanda i choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen.
5. Blanda mjöl, vaniljpulver, salt och kakao och sikta ner det i smeten. Rör om till en jämn smet.
6. Häll upp smeten i runda silikonformar eller baka i en form och ta ur rundlar efteråt med en utstickare. Om du bakar i en form ska den vara ca 16–18 cm i diameter. Muffinsformar gräddas 12–14 minuter, en hel kaka 18–20 minuter. Medan kakan gräddas, gör kolasåsen.
Kolasås
1. Blanda grädde, socker, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad och vid kastrull. Koka upp under omrörning. Fortsätt att koka utan lock på medelvärme tills såsen fått en fin gyllene färg och tjocknat lite, cirka 10 minuter.
2. Ta kastrullen från värmen och rör i smör och salt. Låt svalna lite och häll över i en värmetålig skål så svalnar den fortare. Servera såsen rumstempererad.