Chokladglass med spröda nötrullar

Publicerat:
2018-03-07Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Chokladglass
- ½vaniljstång
- 100gpastöriserade äggulor
- 75gmörk choklad
- 3dlvispgrädde
- 125gmörk choklad
- 80gsocker
Nötrullar
- 50gsocker
- 50ghackade hasselnötter
- 50gsmör
- 50gglukos
- 25gvetemjöl
Till servering
- 15gfrystorkade hallon
Så lagar du
1. Börja med glassen. Sätt glassformen/formerna i frysen. Öppna vaniljstången och peta ur fröna.
2. Mortla tillsammans med lite socker.
3. Vispa vaniljsockret, socker och äggulor till en tjock smet.
4. Hacka chokladen fint och och smält hälften över vattenbad till 45-50 grader.
5. Vispa grädden.
6. Häll den smälta chokladen i äggsmeten och vispa kraftigt. Tillsätt en tredjedel av grädden och vispa. Tillsätt resten av chokladen och grädden och vänd ihop försiktigt.
7. Häll upp i de frysta formarna och frys i minst tre timmar, helst över natten.
8. Baka nötrullarna. Knåda samman samtliga ingredienser till en deg. Dela i 8 delar och forma kulor på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ut kulorna till rundlar och baka fyra i taget i ugn i 160 grader i 5–7 minuter.
9. Tag ut ut ugnen och rulla upp på rullpinne eller smal kavel medan kakorna fortfarande är varma.
10. De finaste 6 rullarna används till dekoration, de övriga två smulas till "crunch".
11. Strö lite crunch och frystorkade hallon i botten på en flat tallrik. Vält glassen ur formen ovanpå crunchen. Låt isen temperera i 5-10 minuter. Lägg på rullen precis innan servering.