Chokladkaka med knäckig smörkola, nötter & havssalt

Chokladkaka med knäckig smörkola, nötter & havssalt

Ingredienser

12 - 15portioner

  • 3st
    ägg
  • 2dl
    strösocker
  • 150g
    smör, smält och avsvalnat
  • 2 ½dl
    vetemjöl
  • ½dl
    kakao
  • 150g
    mörk choklad, grovt hackad
  • 1tsk
    pulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten (valfritt)
  • 100g
    smör
  • 1 ½dl
    strösocker
  • 2msk
    ljus sirap
  • 2msk
    vetemjöl
  • 2msk
    mjölk
  • 200g
    mandel, hackad
  • 150g
    nötter, blandade (tex valnötter, salta jordnötter, salta cashewnötter)

Topping

  • ca 1msk
    flingsalt

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smöra en springform cirka 25 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner smör. Blanda mjöl och kakao, sikta ner i smeten och rör försiktigt i choklad och kaffe.

3. Häll i formen och grädda på nedersta falsen tills den har fått en fast yta, cirka 15–20 minuter.

4. Gör nötkola under tiden: Smält smöret, vispa ner övriga ingredienser utom nötter och sjud cirka 10 minuter tills det tjocknar, rör om ibland. Rör ner mandel och nötter mot slutet.

5. Ta ut kakan, fördela försiktigt kolasmeten jämnt över, strö på salt och grädda ytterligare 15–20 minuter, tills kolasmeten är vackert gyllene. Låt kakan svalna i formen. Servera kakan som den är eller med lättvispad grädde eller glass.

Dela det här receptet med dina vänner!