Chokladkaka med knäckig smörkola, nötter & havssalt

Publicerat:
2014-04-11Ingredienser
12 - 15portioner
- 3stägg
- 2dlströsocker
- 150gsmör, smält och avsvalnat
- 2 ½dlvetemjöl
- ½dlkakao
- 150gmörk choklad, grovt hackad
- 1tskpulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten (valfritt)
- 100gsmör
- 1 ½dlströsocker
- 2mskljus sirap
- 2mskvetemjöl
- 2mskmjölk
- 200gmandel, hackad
- 150gnötter, blandade (tex valnötter, salta jordnötter, salta cashewnötter)
Topping
- ca 1mskflingsalt
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en springform cirka 25 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner smör. Blanda mjöl och kakao, sikta ner i smeten och rör försiktigt i choklad och kaffe.
3. Häll i formen och grädda på nedersta falsen tills den har fått en fast yta, cirka 15–20 minuter.
4. Gör nötkola under tiden: Smält smöret, vispa ner övriga ingredienser utom nötter och sjud cirka 10 minuter tills det tjocknar, rör om ibland. Rör ner mandel och nötter mot slutet.
5. Ta ut kakan, fördela försiktigt kolasmeten jämnt över, strö på salt och grädda ytterligare 15–20 minuter, tills kolasmeten är vackert gyllene. Låt kakan svalna i formen. Servera kakan som den är eller med lättvispad grädde eller glass.