Chokladkaka med popcorn

Chokladkaka med popcorn

Publicerat:

Tillagningstid:

En rik, mäktig chokladkaka toppad med spröda, kanderade popcorn. Räcker till 8-10 på en buffé. Kakan går snabbt att göra, men behöver stå några timmar i kylen.

Ingredienser

8 - 10portioner

Mandelbotten

  • 200g
    mandelmassa
  • 2st
    ägg
  • 2msk
    kakao

Chokladkräm

  • 200g
    mörk choklad, 70%
  • 3dl
    vispgrädde

Karamelliserade popcorn

  • 3dl
    poppade popcorn
  • 2dl
    socker

Till servering

  • 2dl
    vispgrädde

Så lagar du

1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Grovriv mandelmassan och blanda med ägg och kakao till en jämn smet. Lägg ett smörat bakplåtspapper i botten av en springform.

2. Häll i smeten och grädda cirka 15 minuter. Tag ut och låt svalna, ta bort bakplåtspappret och och lägg bottnen på ett fat.

3. Chokladkräm: Finhacka chokladen. Koka upp grädden i en kastrull, tag bort från plattan och lägg i chokladen och rör tills den smält ned i grädden. 

4. Ställ bakformens ring på mandelbottnen och bred över chokladkrämen. Låt stå i kylen några timmar tills den stelnat.

5. Karamelliserade popcorn: Smält socker i en stekpanna på medelvärme. Vänd ned de poppade popcornen I det smälta sockret och vänd runt så att de täcks med socker. Låt popcornen svalna på ett bakplåtspapper.

6. Toppa chokladkakan med de karamelliserade popcornen och servera lättvispad grädde till.

Dryckestips

Dessertvin:
Castano Dulce Monastrell 2013, Spanien
Nr 8412, 100 kronor (50 cl)

Nybryggt kaffe

Dela det här receptet med dina vänner!