Chokladkaka med zucchini

Publicerat:
2022-09-16Ingredienser
Kaka
- 2dlvetemjöl
- 0,75dlkakao
- 1tskbikarbonat
- 1tskespressopulver
- 1mskvaniljsocker
- 1krmsalt
- 1,25dlvegetabilisk olja
- 1dlströsocker
- 1dlbrunt farinsocker
- 2stägg
- 0,5dlcreme fraiche
- 200griven och avrunnen zucchini
Chokladglasyr
- 400gmörk choklad
- 1,5dlsocker
- 1,5dlvispgrädde
- 150gsmör
Extra garnering
Så lagar du
Kakan
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form ca 20×25 cm, med
bakplåtspapper.
2. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, espressopulver, vaniljsocker och salt i en
bunke.
3. Rör ihop olja, strösocker, farinsocker i en annan bunke.
4. Tillsätt ett ägg i taget och rör om mellan varje ägg.
5. Tillsätt creme fraiche och riven zuchini och rör om till en jämn smet.
6. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut
torr.
8. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
Chokladglasyr
1. Ha ner strösocker, vispgrädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 3-4 minuter
eller tills sockerkristallerna har smält.
2. Finhacka chokladen och ha ner den i en värmetålig bunke av glas eller metall.
3. Häll grädd- och sockerblandningen över chokladen och rör om till en jämn och blank smet.
4. Låt glasyren svalna och tjockna i rumstemperatur.
5. Bred krämen över kakan och strö på flingsalt om du vill. Låt stå i kyl i nån timme innan du
skär upp den i rutor.