Chokladkaka med zucchini

chokladkaka med zucchini, camilla hamid

    Publicerat:

    Zucchini gör bakverk mycket saftiga! Var inte rädd att använda det tillsammans med choklad. Viktigt är att krama ur zucchinin ordentligt så inte smeten blir vattnig.

    Ingredienser

    Kaka

    • 2dl
      vetemjöl
    • 0,75dl
      kakao
    • 1tsk
      bikarbonat
    • 1tsk
      espressopulver
    • 1msk
      vaniljsocker
    • 1krm
      salt
    • 1,25dl
      vegetabilisk olja
    • 1dl
      strösocker
    • 1dl
      brunt farinsocker
    • 2st
      ägg
    • 0,5dl
      creme fraiche
    • 200g
      riven och avrunnen zucchini

    Chokladglasyr

    • 400g
      mörk choklad
    • 1,5dl
      socker
    • 1,5dl
      vispgrädde
    • 150g
      smör

    Extra garnering

      Så lagar du

      Kakan

      1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form ca 20×25 cm, med

      bakplåtspapper.

      2. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, espressopulver, vaniljsocker och salt i en

      bunke.

      3. Rör ihop olja, strösocker, farinsocker i en annan bunke.

      4. Tillsätt ett ägg i taget och rör om mellan varje ägg.

      5. Tillsätt creme fraiche och riven zuchini och rör om till en jämn smet.

      6. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.

      7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut

      torr.

      8. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.

      Chokladglasyr

      1. Ha ner strösocker, vispgrädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 3-4 minuter

      eller tills sockerkristallerna har smält.

      2. Finhacka chokladen och ha ner den i en värmetålig bunke av glas eller metall.

      3. Häll grädd- och sockerblandningen över chokladen och rör om till en jämn och blank smet.

      4. Låt glasyren svalna och tjockna i rumstemperatur.

      5. Bred krämen över kakan och strö på flingsalt om du vill. Låt stå i kyl i nån timme innan du

      skär upp den i rutor.

      Dela det här receptet med dina vänner!