Chokladmazarin i långpanna

Publicerat:
2013-03-27Tillagningstid:
Ingredienser
40portioner
Mördegsbotten
- 225gsmör, kallt i bitar
- 4dlvetemjöl
- ¾dlströsocker
- 1nypa(or)salt
- 1stäggula
Fyllning
- 150gsmör, mjukt
- 500griven mandelmassa
- 4stägg, rumstempererade
- 1dlkakao
- 1mskvaniljsocker
- 100gmörk choklad, hackad
Glasyr
- ½dlgrädde
- 1mskstarkt kaffe
- 100gmörk choklad, hackad
- 2tsksmör
- godis eller strössel (valfritt)
Så lagar du
Mördegsbotten
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mixa smör, mjöl, socker och salt i matberedare med kniven till jämnt fördelat. Tillsätt gulan och mixa hastigt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i bakpappersklädd långpanna, ca 25x35 cm. Nagga med en gaffel.
4. Förgrädda i 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.
Fyllning
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Rör ihop smör, mandelmassa och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget, låt smeten blandas väl mellan varje. Sikta i kakao, tillsätt hackad choklad, rör om och häll massan ovanpå mördegsbotten i formen.
3. Grädda på falsen under den som är mitt i ugnen tills fyllningen just har stelnat, det tar 25–30 minuter. Låt svalna.
Glasyr
1. Koka upp grädde och kaffe, häll det över chokladen, rör om tills den nästan är helt smält. Tillsätt smör och rör till glasyren är helt slät och glansig.
2. Häll glasyren över kakan och garnera med godis eller strössel om du vill.
Tips
Smaksätt kakan med apelsin: Byt ut kaffet mot skal från en riven apelsin i smeten, och mot juice i glasyren.