Chokladmoussetårta med apelsinkick

Chokladmoussetårta med apelsinkick

Publicerat:

Tillagningstid:

En ljuvlig dessertklassiker som ingen kan motstå. Apelsinen ger en skönt syrliga kontrast mot den söta i tårtan.

Ingredienser

10portioner

Botten

  • 200g
    mandelmassa
  • 2st
    ägg
  • 2msk
    kakao
  • smör till formen

Fyllning

  • 200g
    mörk choklad
  • 3st
    äggula
  • ½+2½dl
    vispgrädde

Servering

  • 3-4st
    apelsiner
  • kakao att sikta över

Så lagar du

Tårtan tar endast 30 minuter att göra, men den behöver stå minst 2 timmar i kylen för att bli så bra som den kan bli.

1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och vispa ner i äggen med elvisp. Sikta ner kakaon.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Smörj formen väl. Häll i mandelmassan och grädda mitt i ugnen 15-18 min. Låt kallna.

3. Mousse: Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål i vattenbad. Ta upp skålen, rör i äggulorna och ½ dl ovispad grädde. Låt svalna ca en kvart.

4. Vispa 2 ½ dl grädde. Vänd först försiktigt ner ca en tredjedel i chokladen, sedan resten, med lätt hand. Bred moussen över tårtbotten och ställ kallt minst 2 timmar.

5. Servering: Sikta lite kakao över tårtan. Skala apelsinerna med vass kniv så alla hinnor försvinner, skär sedan ut skinnfria klyftor, filéer. Skär upp tårtan och bjud med några klyftor.

Dela det här receptet med dina vänner!