Chokladmoussetårta med apelsinkick

Publicerat:
2016-11-04Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Botten
- 200gmandelmassa
- 2stägg
- 2mskkakao
- smör till formen
Fyllning
- 200gmörk choklad
- 3stäggula
- ½+2½dlvispgrädde
Servering
- 3-4stapelsiner
- kakao att sikta över
Så lagar du
Tårtan tar endast 30 minuter att göra, men den behöver stå minst 2 timmar i kylen för att bli så bra som den kan bli.
1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och vispa ner i äggen med elvisp. Sikta ner kakaon.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Smörj formen väl. Häll i mandelmassan och grädda mitt i ugnen 15-18 min. Låt kallna.
3. Mousse: Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål i vattenbad. Ta upp skålen, rör i äggulorna och ½ dl ovispad grädde. Låt svalna ca en kvart.
4. Vispa 2 ½ dl grädde. Vänd först försiktigt ner ca en tredjedel i chokladen, sedan resten, med lätt hand. Bred moussen över tårtbotten och ställ kallt minst 2 timmar.
5. Servering: Sikta lite kakao över tårtan. Skala apelsinerna med vass kniv så alla hinnor försvinner, skär sedan ut skinnfria klyftor, filéer. Skär upp tårtan och bjud med några klyftor.