Ingredienser
4portioner
- 125 gmörk choklad 70%
- 1,5 dlvispgrädde
- ½stvaniljstång
- 2stäggulor
- 5stäggvitor
- ½tskcitronsaft
- 2msksocker
Så lagar du
Sätt ugnen på 175 c. Smörj formarna noggrant med smör och socker. Strö runt hela formen. Hacka chokladen och lägg i en bunke, koka upp grädden och slå det över chokladen, rör tills chokladen har smält och allt är välblandat. Dela vaniljstång, skrapa ur fröna och lägg i chokladen, tillsätt äggulorna och blanda väl. Vispa äggvitor med en liten skvätt citronsaft och lite av sockret på medelhög hastighet med handvisp, till ett löst skum. Höj hastigheten till max och vispa i lite av sockret i taget tills du får ett styvt maräng.
Vänd försiktigt i äggvitan med chokladkrämen med en slickepott, fördela smeten i formarna, fyll ända upp och stryk rakt med en kniv.
Baka sedan på 175 c i ca 10-11 min tills sufflén har höjts, öppna ej ugnen innan det är dags att ta ut.
Servera suffléerna varma, gärna med lite vaniljglass.