Ingredienser
12 - 14portioner
- 150gsmör, normalsaltat
- 150gsocker (ca 1 ¾ dl)
- 150gmörk choklad, 65-70 %
- 75gäggula (4 st)
- 130gäggvita (4 st)
Chokladfyllning
- 150gsmör, normalsaltat
- 90gflorsocker (ca 1 ½ dl)
- 150gmörk choklad 65-70 %
- 75gäggula (4 st)
- 130gäggvita (4 st)
- 30gflorsocker (ca ½ dl)
Chokladark
- 50gmörk choklad
Så lagar du
Chokladbotten
1. Smält smör i en kastrull och rör i socker. Tillsätt den finhackade chokladen och ta av kastrullen från plattan, rör slät. Rör i äggula och låt svalna till ca 25–30 grader.
2. Vispa upp äggvitan till en mjuk maräng och vänd ner i chokladsmeten. Fyll i smord springform (24 cm) och grädda i 150 grader varmluft i ca 50 min. Låt svalna, botten sjunker ner i mitten så att fyllningen får plats.
Chokladfyllning
3. Smält smör i en kastrull och rör i 90 g. florsocker. Tillsätt den finhackade chokladen och ta av kastrullen från plattan, rör slät. Rör i äggula och låt svalna till ca 25–30 grader.
4. Vispa upp äggvitan med resterande florsocker (30 g) till en mjuk maräng och vänd ner i chokladsmeten.
5. Tryck till botten försiktigt så den får fina kanter och fyll på med chokladfyllningen och frys in tårtan.
6. Låt tina och dekorera (hållbar ca 8 veckor i frys och 4–5 dagar i kyl efter frysning).
Chokladark
7. Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Stryk ut tunt på plastark (t ex overheadfilm eller plastficka). Låt stelna i kyl och bryt bitar till kantdekor. Dekorera tårtan med choklad och bär och servera med vispad grädde.