Chokladtårta på bönor

Publicerat:
2019-10-31Ingredienser
10portioner
- ca 400gsvarta bönor, kokta
- 6ägg
- 1mskvaniljextrakt
- 2mskstevia
- ½tskflingsalt
- 1dlkakao
- 2tskbakpulver
- 100gsmör, rumstempererat eller ⅘ dl kokosolja
- 1½dlhonung
Frosting
- 1¼ dlsmör, rumstempererat
- 3mskhonung
- 6mskkakao
- 1tskvaniljextrakt
- 1äggula
Till Garnering
- färska bär, t ex hallon, blåbär, krusbär
Så lagar du
Dag 1
1. Kör bönorna i matberedare tillsammans med tre av äggen, vaniljextrakt, stevia och salt till en jämn smet.
2. Blanda kakao och bakpulver i en annan skål.
3. Vispa smör eller kokosolja och honung fluffigt i ytterligare en skål (med kokosolja blir det inget fluff). Knäck ner resten av äggen, ett i taget. Vispa i cirka 1 minut efter varje ägg.
4. Tillsätt de mixade bönorna och sedan kakaoblandningen. Vispa kraftigt till en smidig smet.
5. Värm ugnen till 165 grader.
6. Smöra en rund bakform och häll i lite kakao. Skaka runt så att kakaon täcker formens sida. Klä botten av formen med ett smort bakplåtspapper.
7. Häll i smeten och släpp sedan formen i bordet ett par gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter.
8. Ta ut kakan och låt den svalna i cirka 10 minuter innan du stjälper ut den på ett galler. När kakan är rumstempererad kan du slå in den i plastfolie. Låt den stå till sig i kylen över natten, då blir den godast.
Dag 2
1. Vispa smöret till frostingen fluffigt. Tillsätt honung och kakao och blanda väl. Blanda ner vaniljextrakt samt äggula och vispa igen.
2. Dela kakan i två bottnar med en vass kniv. Bred frosting på den undre delen och lägg ihop med den övre. Bred till sist frosting över hela kakan.
3. Garnera med bär om du vill