Chokladtryffeltårta

Publicerat:
2012-10-29Tillagningstid:
Lyxig chokladtårta med smörkolatryffel och havssalt, en rik och frestande kombo. Likörgrädde till ger en extra smakbonus.
Ingredienser
10 - 12portioner
Botten
- 150gsmör, smält
- 2 ½dlströsocker
- 1dlkakao
- 2tskvaniljsocker
- 2stägg
- 2dlvetemjöl
- 1nypa(or)salt
Chokladkolatryffel med havssalt
- 1dlvispgrädde
- 10stsega kolagodisar med chokladöverdrag, t ex dumle
- 2msksmaksatt sprit eller likör, t ex rom (går att ersätta med vispgrädde)
- 200gmörk choklad, hackad
- 1nypa(or)flingsalt
Likörgrädde
- 3dlvispgrädde
- 1msklikör (kaffe, choklad- eller nötsmak)
Garnityr
- kakao, flingsalt eller hackade, salta nötter
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop samtliga ingredienser till bottnen.
2. Häll i en smord springform på cirka 25 cm och grädda på nedersta falsen cirka 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten. Låt svalna.
3. Gör tryffel: Koka upp grädde och kola, rör tills det smälter. Dra kastrullen från plattan och rör ner likör, choklad och salt. Rör till en slät kräm, häll över kakan. Låt svalna och ställ i kyl.
4. Vispa grädden och rör ner likören. Strö önskat garnityr på tårtan, skär i bitar och servera med likörgrädde, eller spritsa grädden snyggt på tårtan.
Tips
Byt ut grädden mot vaniljglass eller fruktsallad som tillbehör om du vill.