Choucroute garnie, surkålsgryta med kassler

Publicerat:
2017-01-27Tillagningstid:
Den berömda surkålsgrytan från Alsace med kassler är underbar vintermat, lika god för humöret som för kroppen. Koktiden är lång men grytan går bra att förbereda och värma på vid serveringen.
Ingredienser
4 - 5portioner
- 800gsurkål
- 1stgul lök
- 1stäpple
- 2-3msksmör
- 200grimmat sidfläsk i bit
- 2stlagerblad
- 1tskkummin
- 5-6stenbär
- 2krmnymalen svartpeppar
- 5dltorrt vitt vin, gärna riesling
- 1dlvatten
- 1stgrönsaksbuljongtärning
- 200grökt sidfläsk i bit
- 300gkassler
- 400-500gbratwurst eller annan god korv
Till servering
- finhackad persilja
- stark fransk senap
- ev. kokt potatis
Så lagar du
1. Skölj surkålen i kallt vatten i durkslag, låt rinna av väl. Strimla löken, skala, kärna ur och klyfta äpplet. Fräs lök och äpple i smöret under omrörning ca 3 min.
2. Häll ner kål, lagerblad, kummin, enbär, peppar, vin, vatten och smulad buljongtärning. Tryck ner den rimmade fläskbiten till mitten av kålen. Sjud grytan under lock ca 1 timme, späd ev med mer vatten.
3. Lägg ner rökt fläsk, sjud 10-15 min till. Tillsätt kassler och korv, sjud ytterligare 15 min. Ta upp kött och korv, skiva köttet och dela korvarna. Lägg tillbaka i grytan, strö över persilja och servera med senap och ev potatis. Eller lägg upp surkålen på ett stort fat och fördela köttet över.