Churros med karamelldipp

Publicerat:
2022-01-25Tillagningstid:
Frasiga och ljuvligt goda spanska bakverk som påminner om munkar i smaken. De friteras gyllene, doppas i kanelsocker och serveras gärna med en god dippsås.
Ingredienser
8 - 10portioner
- 3dlvatten
- 3dlmjöl
- 125gsmör
- 3ägg
- 1msksocker
- ½tskvaniljsocker
- ½tsksalt
Fritering
- olja (jag använder rapsolja)
Topping
- 1dlsocker
- 1tskkanel
Salt karamelldipp
- 1dlvispgrädde
- 1dlljus sirap
- 1dlfarinsocker strö
- flingsalt
Så lagar du
- Blanda smör, vatten, salt och socker i en kastrull. Låt blandningen koka upp.
- Blanda mjöl och vaniljsocker i en skål och häll sedan i kastrullen med vattnet. Vispa ner mjölet, medan det småkokar vispar du kraftigt tills degen släpper kanterna på kastrullen och blir en klump.
- Ta bort från plattan och låt svalna. Rör i ett ägg i taget och blanda kraftigt i några sekunder mellan varje ägg. Du kan vispa i äggen med elvisp eller en träslev.
- Lägg degen i en spritspåse med stjärntyll.
- Hetta upp olja som värms till ca 180 grader. Spritsa ut en churros och klipp av den rakt ner i den heta oljan.
- Fritera churrosen gyllene, lyft upp med hålslev och låt rinna av på papper. Doppa sedan i kanelsockret.
- Servera med önskat tillbehör!
Salt karamelldipp
- Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka samman på spisen i ca 5-7 minuter, tills den tjocknar och blir trögflytande. Låt svalna.
- Toppa med flingsalt och servera med churros.
Tips
Churros smakar allra bäst nyfriterade, men de är även goda några timmar efter fritering. Förvaras bäst på att fat utan att de täcks så de behåller sin frasighet.
Tips för friteringen: Använd en kastrull med höga kanter, undvik att fritera under köksfläkten och ha alltid ett grytlock till hands om du skulle behöva släcka en eventuell låga som uppstått. Kom ihåg att aldrig hälla vatten på brinnande olja!