Ciderbräserad lammstek

Ciderbräserad lammstek

Publicerat:

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 1
    urbenad lammstek (2,5 kg)
  • 1+1tsk
    salt
  • 1+1krm
    nymald svartpeppar
  • 1msk
    smör
  • 1
    flaska torr, fransk cider (75 cl)
  • 2
    äpplen
  • <b>Fyllning</b>
  • rivet skal av 1 citron
  • 2
    pressade vitlöksklyftor
  • 1dl
    hackad persilja
  • 0,5dl
    repade timjanblad
  • <b>Cidersås</b>
  • 4dl
    av skyn (cirka)
  • 1dl
    vispgrädde
  • 2msk
    maizena majsstärkelse
  • 1msk
    kinesisk soja
  • ev salt och peppar

Så lagar du

6-8 portioner.

Att bena ur lammsteken är inte svårt om du har en vass kniv. Skär med små korta snitt längs med benet tills det är frilagt. Du kan också be att få den urbenad i butiken.

1. Sätt ugnen på 200º.

2. Fyllning: Blanda citronskal, vitlök, persilja och timjan. Vik ut lammsteken. Salta och peppra där benet suttit. Fördela och klappa in fyllningen. Rulla ihop och bind om med steksnöre. Salta och peppra runt om.

3. Bryn steken runt om i smör. Lägg den i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.

4. Häll över nästan all cider och skär äpplena i klyftor och lägg i dem.

5. Stek i mitten av ugnen tills temperaturen är strax under 68-70º för en lätt rosa lammstek, ös några gånger under tiden och tillsätt mer cider om det är lite vätska kvar. Ta ut formen och ta upp steken och linda in den i aluminiumfolie.

6. Sila skyn genom finmaskig sil. Ta bort fettet med en sked.

7. Koka ihop skyn tills 4 dl återstår. Blanda maizena och grädde och häll i den kokande såsen. Låt såsen få ett uppkok. Tillsätt soja och smaka av om det behövs salt eller peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!