Ciderbräserad lammstek

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6 - 8portioner
- 1urbenad lammstek (2,5 kg)
- 1+1tsksalt
- 1+1krmnymald svartpeppar
- 1msksmör
- 1flaska torr, fransk cider (75 cl)
- 2äpplen
- <b>Fyllning</b>
- rivet skal av 1 citron
- 2pressade vitlöksklyftor
- 1dlhackad persilja
- 0,5dlrepade timjanblad
- <b>Cidersås</b>
- 4dlav skyn (cirka)
- 1dlvispgrädde
- 2mskmaizena majsstärkelse
- 1mskkinesisk soja
- ev salt och peppar
Så lagar du
6-8 portioner.
Att bena ur lammsteken är inte svårt om du har en vass kniv. Skär med små korta snitt längs med benet tills det är frilagt. Du kan också be att få den urbenad i butiken.
1. Sätt ugnen på 200º.
2. Fyllning: Blanda citronskal, vitlök, persilja och timjan. Vik ut lammsteken. Salta och peppra där benet suttit. Fördela och klappa in fyllningen. Rulla ihop och bind om med steksnöre. Salta och peppra runt om.
3. Bryn steken runt om i smör. Lägg den i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
4. Häll över nästan all cider och skär äpplena i klyftor och lägg i dem.
5. Stek i mitten av ugnen tills temperaturen är strax under 68-70º för en lätt rosa lammstek, ös några gånger under tiden och tillsätt mer cider om det är lite vätska kvar. Ta ut formen och ta upp steken och linda in den i aluminiumfolie.
6. Sila skyn genom finmaskig sil. Ta bort fettet med en sked.
7. Koka ihop skyn tills 4 dl återstår. Blanda maizena och grädde och häll i den kokande såsen. Låt såsen få ett uppkok. Tillsätt soja och smaka av om det behövs salt eller peppar.