Ciderkokt pumpa

Publicerat:
2021-10-27Tillagningstid:
Tillagad pumpa har en underbar silkeslen textur och gör sig alldeles perfekt i ett mos eller en puré, här kommer smakerna från äpple och brynt och smör som också är perfekta som smakkombinationer till fläskkött och passar fint om hösten. Varför inte till Halloween till exempel!
Ingredienser
4portioner
- 2gula lökar
- 2-3vitlöksklyftor
- 2små eller 1 stor butternutpumpa
- 1flaska riktigt torr cider
- 1tsksalt
- 2-3msksmetana eller creme fraiche
- skal från 1 citron
- 200gsmör
- 1knippa(or)salvia
Så lagar du
- Skala och skär pumpa i tärningar. Skala och hacka lök och vitlök.
- Stek vitlök och lök i lite olivolja. Tillsätt pumpatärningarna och stek någon minut. Täck med cider och vatten om det behövs. Salta och låt sjuda tills pumpan är mjuk. Häll av men spara kokvattnet.
- Bryn smör tills det är ljusbrunt och skummigt. Lägg i salviablad.
- Mixa pumpan med lite kokvatten och smetana och mixa sedan ner en tredjedel av det brynta smöret (spara salvian och resten av smöret för servering) Smaka av med salt och citronzest.