Citron- och mandelkaka

Publicerat:
2015-11-05Tillagningstid:
En syrlig och spröd mandelkaka blir en fin avslutning på måltiden.
Ingredienser
10portioner
Citron- och mandelkaka
- 2stägg
- 3dlströsocker
- 3dlmandelmjöl + 2 msk till formen
- 1msksmör till formen
- 1dlvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 1stcitron, det gula rivna skalet
- 2mskpressad citronsaft
- 1dlolivolja
- 50gflagad mandel
Till servering
- 2dlvispgrädde
- 1msklemon curd
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en springform med löstagbar kant med smör och strö den med mandelmjöl.
3. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål.
4. Blanda mandelmjöl med vetemjöl och bakpulver. Vänd ned mjölblandning i äggsmeten och tillsätt citronskal, citronsaft och olivolja. Rör till en jämn smet.
5. Häll smeten i formen och strö över den flagade mandeln. Grädda i ugnen 25 minuter.
6. Låt svalna och pudra över florsocker vid serveringen. Vispa grädden lätt och rör ned lemon curd och servera till kakan.
Dryckestips
Vitt dessertvin:
Castiôn Moscato d´Asti 2014, Italien
Nr 7873, 90 kronor