Citron- och mandelkaka

Citron- och mandelkaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

En syrlig och spröd mandelkaka blir en fin avslutning på måltiden.

Ingredienser

10portioner

Citron- och mandelkaka

  • 2st
    ägg
  • 3dl
    strösocker
  • 3dl
    mandelmjöl + 2 msk till formen
  • 1msk
    smör till formen
  • 1dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1st
    citron, det gula rivna skalet
  • 2msk
    pressad citronsaft
  • 1dl
    olivolja
  • 50g
    flagad mandel

Till servering

  • 2dl
    vispgrädde
  • 1msk
    lemon curd

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj en springform med löstagbar kant med smör och strö den med mandelmjöl.

3. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål.

4. Blanda mandelmjöl med vetemjöl och bakpulver. Vänd ned mjölblandning i äggsmeten och tillsätt citronskal, citronsaft och olivolja. Rör till en jämn smet.

5. Häll smeten i formen och strö över den flagade mandeln. Grädda i ugnen 25 minuter.

6. Låt svalna och pudra över florsocker vid serveringen. Vispa grädden lätt och rör ned lemon curd och servera till kakan.

Dryckestips

Vitt dessertvin:
Castiôn Moscato d´Asti 2014, Italien
Nr 7873, 90 kronor

Dela det här receptet med dina vänner!