Citroninkokt purjolök med bechamel på getost

Publicerat:
2016-09-12Syran från den citronsmaksatta löken går perfekt ihop med krämigheten i bechamelsåsen, som här får en extra kick av getost.
Ingredienser
Citroninkokt purjolök
- 3stpurjolökar
- 2stcitroner
- ½dlolivolja
- 1mskgrönsaksbuljong (ekologisk)
- svartpeppar
getbechamel
- 50ggetost
- ½dlsmör
- ½dlmjöl
- 5dlmjölk
- salt
Så lagar du
1. Citroninkokt purjolök: Dela purjolök på längden. Koka upp lättsaltat vatten(ca. 1liter) med buljong, citronskal, olivolja och rikligt med nymald svartpeppar. Slå över purjolöken och täck med lock.
2. Baka i ugn på 140°C tills purjolöken är mjuk. Tag ut och lyft ur purjolöken. Spara buljong till soppa eller gryta.
3. Getbechamel: Smält smöret med mjölet. Vispa i mjölken och låt sjuda i minst 5 min.
4. Tillsätt getost med hjälp av stavmixer till slät bechamel.
5. Servera purjolök med getbechamel och friterade purjolöksrötter. Toppa ev med lite örter som oregano, timjan och persilja.