Citronpaj à la Laurent

Publicerat:
2014-04-04Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
1 sats mördeg
- 250gvetemjöl
- 125gkallt smör (osaltat)
- 40gflorsocker
- 5gsalt
- 1stägg
Citronpaj (30 cm pajform)
- 1sats(er)mördegspajbotten, gräddad
- 1burk(ar)kondenserad mjölk (sötad), ca 400 g
- samma volym vispgrädde (gärna 40 %)
- 1 ½dlcitronsaft (eller blandat med limesaft)
- vispad grädde, bär av olika slag, kanderade citronskivor till garnering
Så lagar du
Mördeg
1. Viktigt för att lyckas är att alla ingredienser är kalla, inte överarbeta degen, arbeta snabbt.
2. Blanda hastigt smör i små bitar med vetemjöl med hjälp av fingertopparna. Smula blandningen mjukt men snabbt mellan händerna till en sandig konsistens. Blanda i salt och socker. Arbeta sedan ihop en degboll efter att ha hällt i ett ägg.
3. Låt stå 30 minuter i kylen under plastfolie om degen ska kavlas ut. Annars är det smidigare att trycka ut den direkt i formen (30 cm i diameter).
4. Täck degen med aluminiumfolie och okokt ris (annars kan pajbotten bucklas) och grädda 15 minuter i ugnen (180 grader). Ta bort riset och folien och grädda ytterligare 10–15 minuter, tills pajbotten blir gyllenbrun. Låt svalna innan garnering.
Pajfyllning
1. Blanda samman mjölken och grädden. Tillsätt citronsaften och rör ihop. Häll i pajbotten och låt stå i kylen några timmar, helst över natt.
2. Garnera före servering, gärna med färska hallon och lättsötad vispad grädde. Kan även garneras med kanderade citronskivor. Lycka till!
Kanderade citronskivor
1. Blanchera tunna (1–3 mm) citronskivor, dvs lägg dem i en kastrull med kallt vatten och ta ut dem just innan vattnet kokar (det tar bort det mesta av beskan). Sedan ska de kokas minst i 1–2 timmar på låg värme i sockerlag (50% socker, 50% vatten).
2. Stäng av spisen, sätt lock på och låt svalna hela natten. På morgonen är de klara att använda. Bevaras flera dagar i kylen utan problem.
Tips
Citronsockerlagen blir utsökt citrondricka blandat med kall vatten.