Citronpaj à la Laurent

Citronpaj à la Laurent.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk citronpaj i recept av Julien Huébers pappa.

Ingredienser

6 - 8portioner

1 sats mördeg

  • 250g
    vetemjöl
  • 125g
    kallt smör (osaltat)
  • 40g
    florsocker
  • 5g
    salt
  • 1st
    ägg

Citronpaj (30 cm pajform)

  • 1sats(er)
    mördegspajbotten, gräddad
  • 1burk(ar)
    kondenserad mjölk (sötad), ca 400 g
  • samma volym vispgrädde (gärna 40 %)
  • 1 ½dl
    citronsaft (eller blandat med limesaft)
  • vispad grädde, bär av olika slag, kanderade citronskivor till garnering

Så lagar du

Mördeg

1. Viktigt för att lyckas är att alla ingredienser är kalla, inte överarbeta degen, arbeta snabbt.

2. Blanda hastigt smör i små bitar med vetemjöl med hjälp av fingertopparna. Smula blandningen mjukt men snabbt mellan händerna till en sandig konsistens. Blanda i salt och socker. Arbeta sedan ihop en degboll efter att ha hällt i ett ägg.

3. Låt stå 30 minuter i kylen under plastfolie om degen ska kavlas ut. Annars är det smidigare att trycka ut den direkt i formen (30 cm i diameter).

4. Täck degen med aluminiumfolie och okokt ris (annars kan pajbotten bucklas) och  grädda 15 minuter i ugnen (180 grader). Ta bort riset och folien och grädda ytterligare 10–15 minuter, tills pajbotten blir gyllenbrun. Låt svalna innan garnering.

Pajfyllning

1. Blanda samman mjölken och grädden. Tillsätt citronsaften och rör ihop. Häll i pajbotten och låt stå i kylen några timmar, helst över natt.

2. Garnera före servering, gärna med färska hallon och lättsötad vispad grädde. Kan även garneras med kanderade citronskivor. Lycka till!

Kanderade citronskivor

1. Blanchera tunna (1–3 mm) citronskivor, dvs lägg dem i en kastrull med kallt vatten och ta ut dem just innan vattnet kokar (det tar bort det mesta av beskan). Sedan ska de kokas minst i 1–2 timmar på låg värme i sockerlag (50% socker, 50% vatten).

2. Stäng av spisen, sätt lock på och låt svalna hela natten. På morgonen är de klara att använda. Bevaras flera dagar i kylen utan problem.

Tips

Citronsockerlagen blir utsökt citrondricka blandat med kall vatten.

Dela det här receptet med dina vänner!