Citronrutor i långpanna

Citronrutor i långpanna.

Publicerat:

Tillagningstid:

Krämiga, sega citronrutor med oemotståndlig smakbrytning när mördeg möter syran i den krämiga citronfyllningen. Baka smart i långpanna, så gott och räcker till många. Kakan går bra att frysa.

Ingredienser

30portioner

Botten

  • 5dl
    vetemjöl
  • ½dl
    strösocker
  • 250g
    smör, tärnat

Fyllning

  • 4
    ägg
  • 5dl
    socker
  • ¾dl
    vetemjöl
  • ½tsk
    bakpulver
  • 2dl
    pressad citron (ca 3 citroner)
  • 3
    citroner, det rivna skalet
  • florsocker till servering

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Mixa ihop mjöl, socker och smör i matberedare.

3. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna cirka 30x40 cm.

4. Förgrädda botten 15 minuter eller tills den börjar få färg, gör fyllning under tiden.

5. Vispa upp ägg och socker, sikta ner mjöl och bakpulver under vispning. Vispa slätt och häll i citronsaft och skal.

6. Sänk ugnsvärmen till 175 grader, ta ut botten. Häll fyllningen på den varma botten och grädda i nedre delen av ugnen ytterligare cirka 20 minuter eller tills fyllningen har satt sig något. Den ska fortfarande vara ganska kladdig och inte ha så mycket färg när du tar ut den.

7. Låt svalna helt, helst över natten så hinner den stelna och det blir enklare att skära i fina bitar. Skär så stora bitar du önskar, pudra med florsocker innan servering.

Tips

Toppa med en gräddros och färska hallon, så har du en härlig påskdessert. Kakan går bra att frysa.

Dela det här receptet med dina vänner!