Citrontarte à la Marco Pierre White

Citron, ägg, smör, mjöl, vanilj, vaniljstång

Ingredienser

8 - 10portioner

Deg

  • 1st
    vaniljstång
  • 4dl
    vetemjöl
  • 1,25dl
    florsocker
  • 175g
    smör
  • rivet skal från en ekologisk citron
  • 1st
    ägg
  • 1st
    äggula

Fyllning

  • 5dl
    grädde
  • 9
    ägg
  • 5dl
    florsocker
  • rivet skal från 2 ekologiska citroner
  • saft från 5 citroner

Så lagar du

Mängderna i detta recept är ganska stora. Har man en mindre springform kan det räcka till två.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur de små svarta fröna i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna till degen och låt den stå kallt ett par timmar.

2. Kavla ut degen på mjölad arbetsyta. Tryck ut den i en pajform med höga kanter. Använd gärna en springform med löstagbara kanter. Nagga degen med en gaffel. För att hindra att degen reser sig under gräddning kan man lägga ett bakplåtspapper i pajskalet och sedan lägga på ett lager torra ärtor, linser eller risgryn som tyngd.

3. Förgrädda pajskalet i 10 min och ta sedan bort tyngden. Sänk ugnstemperaturen till 125 grader.

4. Häll grädden i en kastrull och reducera den genom att koka ett par minuter. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Låt vätskan svalna något.

4. Vispa ihop ägg och florsocker. Blanda ner den avsvalnade grädden i äggsmeten. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Lämna minst 1 cm kant mellan fyllningen och kanten på pajskalet.

5. Grädda i ca 40 min. Fyllningen ska vara fast men dallra lite. Testa genom att knacka lätt på formen.

6. Låt svalna innan servering och pudra med siktat florsocker.

Dela det här receptet med dina vänner!