Citrus & salviastekt fläskhare med rostad morotssallad

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6 - 8portioner
- 1,5kgbenfri kotlettrad med svål
- 500gmorötter, skalade
- 500gpotatis, skalade
- 2stvitlökar
- 1kruk(or)salvia
- 2mskolivolja
- 1tskhonung
- 1stcitron
- 1stapelsin
- 15stvitpepparkorn
- flingsalt
Till servering
- 2dlstora vita bönor, kokta
- 4sats(er)bulgur, kokt
- 1paketfärsk spenat
Äppelsås
- 2stäpplen, rivna
- 3dlnaturell yoghurt
Så lagar du
Sätt ugnen på 225 grader. Skåra fläsksvålen i rutor med ca 2 cm mellanrum. Lägg morötter och potatis i en långpanna, placera köttet ovanpå. Stöt vitpeppar, 4 vitlöksklyftor, hälften av salvian, 1 msk olivolja, honung och 2 tsk flingsalt till en grov kryddpasta i mortel. Gör små snitt i köttet, gnid in kryddpastan ordentligt. Späcka gärna steken med extra salviablad, det gula skalet från citronen och vitlöksklyftor. Ringla över resterande olja och salta svålen. Halvera vitlök, citron och apelsin och lägg i formen. Sätt en stektermometer i mitten av köttet, stek 15-20 minuter tills svålen är vackert gyllene. Sänk temperaturen till 150 grader, stek till innertemperatur 68 grader, ca 45 minuter. Rör om någon gång. Låt köttet vila 10 minuter. Blanda de rostade rotsakerna med bönor, bulgur och spenat, pressa apelsin och citron över. Skär köttet i ca 5 mm breda skivor, ta bort fettranden om du önskar och bryt eller skär svålen i mindre bitar.
Dags för äppelsåsen, bland helt enkelt de rivna äpplena i yoghurten. Tänk på att det går bra att använda yoghurt med allt från 3-10% fetthalt beroende på vad du föredrar.
Bekväm och nyttig påskmat, allt i en form serverat med en fräsch äppelsås. Om du vill lyxa till det så hyvla lite ost eller strö några rostade mandlar över den färdiga anrättningen. Smaklig spis!