Citrus & salviastekt fläskhare med rostad morotssallad

Citrus & salviastekt fläskhare med rostad morotssallad

Publicerat:

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 1,5kg
    benfri kotlettrad med svål
  • 500g
    morötter, skalade
  • 500g
    potatis, skalade
  • 2st
    vitlökar
  • 1kruk(or)
    salvia
  • 2msk
    olivolja
  • 1tsk
    honung
  • 1st
    citron
  • 1st
    apelsin
  • 15st
    vitpepparkorn
  • flingsalt

Till servering

  • 2dl
    stora vita bönor, kokta
  • 4sats(er)
    bulgur, kokt
  • 1paket
    färsk spenat

Äppelsås

  • 2st
    äpplen, rivna
  • 3dl
    naturell yoghurt

Så lagar du

Sätt ugnen på 225 grader. Skåra fläsksvålen i rutor med ca 2 cm mellanrum. Lägg morötter och potatis i en långpanna, placera köttet ovanpå. Stöt vitpeppar, 4 vitlöksklyftor, hälften av salvian, 1 msk olivolja, honung och 2 tsk flingsalt till en grov kryddpasta i mortel. Gör små snitt i köttet, gnid in kryddpastan ordentligt. Späcka gärna steken med extra salviablad, det gula skalet från citronen och vitlöksklyftor. Ringla över resterande olja och salta svålen. Halvera vitlök, citron och apelsin och lägg i formen. Sätt en stektermometer i mitten av köttet, stek 15-20 minuter tills svålen är vackert gyllene. Sänk temperaturen till 150 grader, stek till innertemperatur 68 grader, ca 45 minuter. Rör om någon gång. Låt köttet vila 10 minuter. Blanda de rostade rotsakerna med bönor, bulgur och spenat, pressa apelsin och citron över. Skär köttet i ca 5 mm breda skivor, ta bort fettranden om du önskar och bryt eller skär svålen i mindre bitar.

Dags för äppelsåsen, bland helt enkelt de rivna äpplena i yoghurten. Tänk på att det går bra att använda yoghurt med allt från 3-10% fetthalt beroende på vad du föredrar.

Bekväm och nyttig påskmat, allt i en form serverat med en fräsch äppelsås. Om du vill lyxa till det så hyvla lite ost eller strö några rostade mandlar över den färdiga anrättningen. Smaklig spis!

Dela det här receptet med dina vänner!