Citruslax med havreris och apelsinhollandaise

Publicerat:
2021-01-22Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Fisken
- 900ghel laxfilé
- 2stblodapelsin (eller vanlig), ekologisk
- 1stlime, ekologisk
- 1stcitron, ekologisk
- 1strödlök
- 1kruk(or)dill
- 1kruk(or)bladpersilja
- 2dlolivolja
- 150-200ggrönkål
- salt och peppar
Havreris
- ca 3dlhavreris
- ½tärning(ar)grönsaksbuljong
- 1mskolivolja
Sås
- apelsinhollandaise (se relaterat recept)
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skiva apelsin och lime tunt. Skär citronen på hälften. Skala och skär löken i tunna skivor.
3. Torka laxen med hushållspapper. Salta och peppra. Lägg laxen i en stor ugnsfast form. Dekorera laxen med citrusskivor, lök och en näve av örterna.
4. Repa grönkålen och krama in några matskedar olivolja så den mjuknar. Lägg citronhalvor och grönkål vid sidan av laxen. Häll olivolja (rikligt) över laxen och sätt in den i ugnen i 25 minuter. Hacka resten av örterna.
5. Koka havreriset med grönsaksbuljongtärningen efter anvisningarna på paketet och tillsätt olivolja.
6. Gör apelsinhollandaise.
7. När laxen och riset är klart, strö över en del av örterna över laxen och resten i havreriset. Pressa även över citron och blanda om ordentligt.
8. Servera med hollandaise eller till exempel smetana.