Concha – mexikanskt vetebröd

Publicerat:
2020-03-20Tillagningstid:
Ingredienser
12portioner
Deg
- 450gvetemjöl special, ca 7,5 dl
- 175gägg, ca 3 st
- 130gmjölk, 1,3 dl
- 120gsocker, ca 1,3 dl
- 20gfärsk jäst
- 5gsalt, ca 1 tsk
- 100gsmör, rumstempererat
Topping
- 160gvetemjöl special, ca 2,7 dl
- 120gsmör
- 140gflorsocker, ca 2,3 dl
Så lagar du
Uppskattad tillagningstid: 20 minuter beredningstid, 8 timmar i kyl, 1 timme jäsning, 15 minuter bakning.
1. Börja med att blanda alla ingredienserna till toppingen, till en deg. Kavla ut degen till 2 mm och stick ut 12 st runda plattor.
2. Gör nu degen genom att blanda mjöl, ägg, mjölk, socker, jäst och salt i en degmaskin (med degkrok) i ca 10 minuter tills degen blivit smidig och har en god glutenstruktur (gör ett glutentest).
3. Tillsätt smöret och låt det blandas in i degen. Degen skall vara elastisk och smidig. Ställ in degen i kyl över natt för att maximera smaken.
4. Forma 12 bollar av degen. Lägg på en platta av toppingen (som är markerad med en conchautstickare, eller en kniv) på varje boll.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bollarna jäsa till sin dubbla storlek.
6. Baka bullarna i ca 10–15 minuter eller till de blivit gyllenebruna. Låt svalna. Njut.