Coq au vin

Publicerat:
2021-07-06Tupp är inte alltid lätt att få tag på, men om du får det så laga en stor ”tupp i vin”, som det heter på franska, och njut i flera dagar.
Ingredienser
8portioner
- 1,5kgtupp, höna eller kyckling
- 200gsidfläsk, lättsaltat
- 5morötter
- 300garomsvampar
- 4lökar, du kan använda olika sorter
- 2vitlöksklyftor
- 1rotselleri
- 1literrödvin
- ½literkycklingbuljong
- färska örter, t ex timjan och salvia
- salt och peppar
- 1mskdijonsenap
Så lagar du
- Om du får tag i en tupp, tvätta och skölj den väl i buken. Skär låren i lederna från skrovet. Skär av överflödigt skrov under brösten och låt brösten sitta kvar på benen.
- Dela sedan upp så att du får två separata bröst på benen och dela dem sedan i tre bitar per bröst.
- Koka buljong på skrovet och spara till ett annat tillfälle. Det går förstås att använda kyckling eller höna också.
- Dela sidfläsket i tärningar och steka det lätt gyllene i en stor gryta.
- Tillsätt köttet och bryn det tillsammans med fläsket.
- Skala och dela vitlöksklyftor, lök, morötter och rotselleri. Rengör och dela svamp.
- Lägg allt i grytan och låt det steka lätt med köttet och fläsket.
- Häll över rött vin och låt sjuda tills alkoholen har avdunstat. Tillsätt sedan kycklingbuljongen.
- Krydda med salt, hel peppar och dijonenap.
- Koka upp och sänk sedan värmen. Låt småkoka och dra i en timme, eller tills köttet är mört.