Ingredienser
- 4,5dlvispgrädde
- 5ststora äggulor
- 1,4dlsocker (plus extra för karamelisering)
- 1stvaniljstång
Så lagar du
- Värm ugnen till 150˚C. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde och vaniljstången, rör tills det ångar och nästan sjuder. Ta från värmen och låt det svalna ca. 5-10min.
- Rör ihop äggulor med socker. Blanda sedan gradvis i den varma grädden försiktigt.
- Sila blandningen genom en finmaskig sil till en skål.
- Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar. Ställ formarna i en ungsform och häll vatten i ungsformen. Ställ formen i ugnen och grädda i vattenbad tills de blivit fasta i konsistensen, ca 35 minuter. Testa genom att skaka lite på en form och se om puddingen rör sig. Låt sedan svalna och förvara i kylen.
- Karamellisera toppen
- Strö råsocker över brûléerna och bränn av med en brännare. Alternativt sätt ugnen på 250°C, grill. Strö över råsocker och ställ in brûléerna i översta delen av ugnen tills sockret har smält och fått fin färg, men passa noga så att det inte bränns.