Crêpes Suzettes med mandarinsås

Publicerat:
2020-12-14Ingredienser
Crêpes
- 0,25dlströsocker
- 3dlvetemjöl
- 1nypa(or)salt
- 1tskvaniljsocker
- 5stägg
- 5dlmjölk, fetthalt 3 procent
- zest från 3 st mandariner
- 25gsmör, smält
- smör till stekning
Mandarinsås
- 15stsockerbitar
- zest från 1 st ekologisk apelsin
- 3stmandariner, saften
- 50gsmör
Flambering
- 1dlGrand Marnier eller Cointreau eller annan flamberingsvätska, konjak går också bra
Så lagar du
Crêpes
1. Blanda vetemjöl, salt, strösocker, vaniljsocker i en bunke.
2. Tillsätt äggen och lite mjölk i taget, vispa tills smeten är slät.
3. Smaksätt smeten med rivet mandarinskal.
4. Smält smöret och tillsätt det i smeten.
5. Låt svälla i ca 1 timme.
6. Grädda till riktigt tunna crêpes.
7. Vik dem till halvmånar och vik en gång till.
8. Rada upp dem på ett stort serveringsfat.
Mandarinsås
1. Gnugga sockerbitarna mot apelsinen så att de suger in alla härliga aromer.
2. Karamellisera sockerbitarna i en stekpanna till en ljus karamell och tillsätt färskpressad mandarinsaft, låt detta koka i cirka 2 minuter.
3. Tillsätt smöret och häll den varma såsen över crêpsen.
Flambering
1. Häll Grand Marnier i en kastrull, koka upp och tänd på den med gaslågan eller en tändsticka.
2. Häll den brinnande likören över fatet.
3. Servera gärna med vaniljglass.