Crêpes Suzettes med mandarinsås

Crêpes Suzettes med mandarinsås ligger upplagda på fat. Pannakakan är toppad med glass. I bakgrunden syns en julgran.

Publicerat:

Fresta med festlig flambering av fransk klassiker. Plättar går hem hos dom flesta. Här kommer dom i en version som går hem på vilken fest som helst. Crêpes Suzettes hör till köksvärldens stora efterrättsklassiker. Ursprungligen serverades rätten enbart med den karamelliserade såsen, så kan man naturligtvis göra. Men vem tackar nej till en flamberingsshow?

Ingredienser

Crêpes

  • 0,25dl
    strösocker
  • 3dl
    vetemjöl
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 5st
    ägg
  • 5dl
    mjölk, fetthalt 3 procent
  • zest från 3 st mandariner
  • 25g
    smör, smält
  • smör till stekning

Mandarinsås

  • 15st
    sockerbitar
  • zest från 1 st ekologisk apelsin
  • 3st
    mandariner, saften
  • 50g
    smör

Flambering

  • 1dl
    Grand Marnier eller Cointreau eller annan flamberingsvätska, konjak går också bra

Så lagar du

Crêpes

1. Blanda vetemjöl, salt, strösocker, vaniljsocker i en bunke.

2. Tillsätt äggen och lite mjölk i taget, vispa tills smeten är slät.

3. Smaksätt smeten med rivet mandarinskal.

4. Smält smöret och tillsätt det i smeten.

5. Låt svälla i ca 1 timme.

6. Grädda till riktigt tunna crêpes.

7. Vik dem till halvmånar och vik en gång till.

8. Rada upp dem på ett stort serveringsfat.

 

Mandarinsås
1. Gnugga sockerbitarna mot apelsinen så att de suger in alla härliga aromer.

2. Karamellisera sockerbitarna i en stekpanna till en ljus karamell och tillsätt färskpressad mandarinsaft, låt detta koka i cirka 2 minuter.

3. Tillsätt smöret och häll den varma såsen över crêpsen.


Flambering

1. Häll Grand Marnier i en kastrull, koka upp och tänd på den med gaslågan eller en tändsticka.

2. Häll den brinnande likören över fatet.

3. Servera gärna med vaniljglass.

Dela det här receptet med dina vänner!