Cupcakes med hasselnötsfrosting

Publicerat:
2013-03-01Tillagningstid:
Ingredienser
12portioner
- 100gvetemjöl (1 ¾ dl)
- 150gströsocker (1 ¾ dl)
- 30gkakao (¾ dl)
- 3gbakpulver (½ tsk)
- 3gbikarbonat (½ tsk)
- 3gmaizena (1 tsk)
- 3gsalt (½ tsk)
- 8gvaniljsocker (1 msk)
- 55gägg (1 st)
- 75gmjölk (¾ dl)
- 40gvegetabilisk olja (½ dl)
- 50gvarmt kaffe eller kokande vatten (½ dl)
Hasselnötsfrosting
- 150gmörk choklad – smält
- 250gosaltat smör – rumstemperatur
- 150gflorsocker (2 ½ dl)
- 8gvaniljsocker (1 msk)
- 2 gsalt (¼ tsk)
- 100gnötkräm (1dl)
Så lagar du
Cupcakes
1. Sätt ugnen på 170 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke.
2. Vispa ägg, mjölk och vegetabilisk olja lite lätt med en handvisp. Blanda med de torra ingredienserna, tillsätt det varma kaffet (alt. varmt vatten om du inte vill ha kaffesmak) och blanda väl. Smeten kommer att vara lös.
3. Fyll dina cupcakeformar till lite mindre än tre fjärdedelar med smet. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 16–17 minuter. Gör stickprov, ta ut och låt svalna helt innan du lägger på frosting.
Hasselnötsfrosting
4. Hacka chokladen och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
5. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt vitt och fluffigt. Vispa i nötkräm och den smälta mörka chokladen, vispa väl. Är frostingen lite lös kan du stoppa in den i kylen i 10 minuter.
6. Spritsa frosting på varje cupcake och servera.