Ingredienser
1portioner
- Det här behövs till ca 75 bitar:
- 100 gsötmandel
- 100gsmör
- 2 3/4dlströsocker
- 1/2dlljussirap
- 150gljus choklad
Så lagar du
1. Skålla och skala mandeln och hacka den fint gärna i matberedaren. <br>
2. Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka tills massan är 150°. Massan är då mellanbrun. Det tar 10-15 min på hög värme. Dra kastrullen från värmen. <br>
3. Tillsätt den finhackade mandeln och koka ytterligare 3-5 min, tills massan är 145-150°.<br>
4. Vik ett bakplåtspapper i hörnen så att det blir en låda ca 32x22 cm. Häll upp den heta massan.<br>
5. Skär lagom stora rutor med en vasskniv när massan svalnat något. Vänta inte för länge. Det går ganska snabbt för knäcken att bli hård.<br>
6. Smält chokladen och bred den över rutorna. Knäcken kan också doppas men då går det åt dubbelt så mycket choklad. Låt stelna i kylskåp.<br>