Dammsugare med kardemumma och flingsalt

Dammsugare med kardemumma och flingsalt.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sockerbagarna valde att göra dammsugare med juliga smaker. Ja, men då känns väl kardemumma helt perfekt i kombination med arrak och flingsalt. Lite pilligt bakverk men när polletten väl trillat ner går det riktigt fort. Dessa blev en ljuvlig smaksensation och tänk på att öka smakerna genom att garnera chokladen med kardemumma och mer salt. Jag blandade vit, rosa och röd marsipan för vackert julig marmorering.

Ingredienser

15 - 20portioner

Dammsugarfyllning

  • 1dl
    florsocker 
  • 100g
    rumsvarmt smör
  • 3dl
    blandade kaksmulor, ca 150g (t ex sockerkaka eller småkakor)  
  • ½dl
    kakao 
  • 1msk
    kallt kaffe
  • En rejäl nypa(or)
    flingsalt 
  • ½tsk
    kardemumma, nystött
  • efter smak
    arraksarom (eller ca ¼ dl punsch)

Montering

  • ca 200g
    marsipan, valfri färg
  • vetemjöl till utbakning 
  • nystött kardemumma och flingsalt till garnering
  • 100g
    mörk choklad att doppa i

Så lagar du

Fyllning

1. Mixa eller mosa kakor till fint smul.

2. Vispa ihop kaksmulor och smör tills du har en jämn smet. Tillsätt kakao, arraksarom, kardemumma, kaffe och salt. Fortsätt vispa tills du har en jämn smet.

3. Häll smeten i en spritspåse med stor rund tyll, eller bara klipp ett stort hål i spritspåsen. Det går även att rulla ut en korv.

4. Plasta in en plan skärbräda. Spritsa ut 2-3 rader av smeten. Ställ in i kylen/frysen så kakrören stelnar helt. Detta går att förbereda dagen innan.

Montering

1. Kavla ut marsipanen med lite mjöl, ca 2-3 mm tjock.

2. Ta ut ett rör ur kylen och lägg ovanpå marsipanen, skär ca 1 ½ - 2 cm från kanten av röret på båda sidor. Klä in röret helt i marsipan, se till att få skarven undertill.

3. Lägg tillbaka in i kylen och upprepa med båda rören. Skär ca 5 cm långa stubbar och lägg tillbaka i kylen en stund till.  

4. Smält chokladen över vattenbad. Smält 2/3 försiktigt över vattenbad tills det precis smält, ta av från värmen. Tillsätt resten av chokladen och rör om tills all choklad smält ihop och det känns lite trögt. Häll upp chokladen i en mugg eller ett glas. 

5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Ta ut stubbarna ur kylen och doppa ena sidan i choklad ca ½-1 cm, skaka av överflödig choklad och dra botten försiktigt längst kanten på muggen.

6. Lägg stubben på plåten och upprepa med resten, glöm inte att garnera chokladen med salt och kardemumma innan chokladen stelnat. Börja om och doppa andra sidan.  

Dela det här receptet med dina vänner!