Dammsugare med kardemumma och flingsalt

Publicerat:
2020-10-30Tillagningstid:
Ingredienser
15 - 20portioner
Dammsugarfyllning
- 1dlflorsocker
- 100grumsvarmt smör
- 3dlblandade kaksmulor, ca 150g (t ex sockerkaka eller småkakor)
- ½dlkakao
- 1mskkallt kaffe
- En rejäl nypa(or)flingsalt
- ½tskkardemumma, nystött
- efter smakarraksarom (eller ca ¼ dl punsch)
Montering
- ca 200gmarsipan, valfri färg
- vetemjöl till utbakning
- nystött kardemumma och flingsalt till garnering
- 100gmörk choklad att doppa i
Så lagar du
Fyllning
1. Mixa eller mosa kakor till fint smul.
2. Vispa ihop kaksmulor och smör tills du har en jämn smet. Tillsätt kakao, arraksarom, kardemumma, kaffe och salt. Fortsätt vispa tills du har en jämn smet.
3. Häll smeten i en spritspåse med stor rund tyll, eller bara klipp ett stort hål i spritspåsen. Det går även att rulla ut en korv.
4. Plasta in en plan skärbräda. Spritsa ut 2-3 rader av smeten. Ställ in i kylen/frysen så kakrören stelnar helt. Detta går att förbereda dagen innan.
Montering
1. Kavla ut marsipanen med lite mjöl, ca 2-3 mm tjock.
2. Ta ut ett rör ur kylen och lägg ovanpå marsipanen, skär ca 1 ½ - 2 cm från kanten av röret på båda sidor. Klä in röret helt i marsipan, se till att få skarven undertill.
3. Lägg tillbaka in i kylen och upprepa med båda rören. Skär ca 5 cm långa stubbar och lägg tillbaka i kylen en stund till.
4. Smält chokladen över vattenbad. Smält 2/3 försiktigt över vattenbad tills det precis smält, ta av från värmen. Tillsätt resten av chokladen och rör om tills all choklad smält ihop och det känns lite trögt. Häll upp chokladen i en mugg eller ett glas.
5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Ta ut stubbarna ur kylen och doppa ena sidan i choklad ca ½-1 cm, skaka av överflödig choklad och dra botten försiktigt längst kanten på muggen.
6. Lägg stubben på plåten och upprepa med resten, glöm inte att garnera chokladen med salt och kardemumma innan chokladen stelnat. Börja om och doppa andra sidan.