Dan Dan Mian – Nudlar från Sichuan

Ingredienser
4portioner
- 300gkinesiska vetenudlar
- 1mskolja, t ex jordnötsolja
- 4mskyacai eller tianjin, kinesiska picklade grönsaker (finhackad saltgurka går också bra)
- 3stsalladslökar
- 1 ½mskljus soja
- ½mskmörk soja
- 2-3mskchiliolja
- 1 ½tskrisvinäger
- 1tsksichuanpeppar
Fläsktopping
- 1mskmatolja
- 100gfläskfärs
- 1tsksherry
- 2tskljus soja
- salt
Tillbehör
- Rostade jordnötter, grovt hackade
- Färsk salladslök
- Strimlad ingefära
- Finhackad, färsk koriander
Chiliolja från Sichuan
- 100gchiliflakes
- 5dljordnöt- eller majsolja
Så lagar du
1. Värm upp oljan i en wokpanna. Tillsätt inlagda grönsaker och stek den i cirka 30 sekunder. Lägg åt sidan.
2. Förbered din fläsktopping: Häll på ny olja och värm på. Lägg i fläskfärsen och stek under omrörning. Tillsätt kinesiskt vin eller sherry, rör om, häll på soja och smaka av med salt. Stek köttet tills det är brunt och krispigt, men inte för torrt. Sätt åt sidan.
3. Blanda stekta inlagda grönsaker med övriga såsingredienser i en stor skål.
4.Koka nudlar enligt anvisningar på paketet och lyft ner dem i såsen. Blanda om ordentligt.
5. Lägg upp och toppa med köttblandning. Servera med övriga tillbehör.
Chilioljan
1. Lägg chiliflakes i en glasburk. Hetta upp oljan till 180 grader och ställ åt sidan, låt svalna tills den är cirka 130 grader. Häll oljan på chilin. Rör om och låt svalna helt.