Dansk äppelkaka

Publicerat:
2016-11-18Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Äppelmos
- 6–8äpplen (stora och syrliga, Gravensteiner eller Aroma)
- 1dlvatten
- 1dlströsocker (dosera efter egen smak)
Kaka
- 500gströbröd
- 150–200gsmör
- ½–1dlströsocker
- 2tskkanel (dosera efter egen smak)
Vispad grädde
- 5dlvispgrädde
- 1½mskströsocker
Så lagar du
Äppelmos
1. Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Dela äpplena i klyftor och koka dem i en gryta tillsammans med lite vatten. Rör om då och då.
2. När äpplena börjar mosa sig häller du i sockret lite i sänder. Anpassa mängden socker utifrån egen smak. (Du kan även använda färdiglagad köpt äppelmos, då går det snabbare.)
Kaka
3. Smält 150g smör i en stekpanna. Häll i skorpmjöl och socker och bryn det försiktigt. Rör om ofta så att inte skorpmjölet bränns.
4. När skorpmjölet börjar få lite färg, strö i lite kanel. Rör om väl.
5. Tag en gratängform med höga kanter (5-6 cm) och häll en tredjedel av skorpmjölsblandningen i botten. Varva sedan blandningen med äppelmos i lager, så att du får totalt tre tunna lager med skorpmjöl och två tjocka lager med äppelmos.
Vispad grädde
6. Vispa grädde och strösockor till lagom konsistens. Bred vispgrädden över äppelkakan. (Du kan även servera i portionsglas om du föredrar det.)
7. Låt äppelkakan stå övertäckt med folie i kylskåp minst 2–3 timmar innan servering. Detta för att kakan skall hinna safta sig.