Dansk äppelkaka

Glas med grädde och äppekaka i, dekorerat med grönt blad på toppen.

Publicerat:

Tillagningstid:

I Sverige är vi vana att fylla ett pajskal med äpple när vi gör äppelkaka, men i Danmark varvas i stället deg och äpple i flera lager.

Ingredienser

6portioner

Äppelmos

  • 6–8
    äpplen (stora och syrliga, Gravensteiner eller Aroma)
  • 1dl
    vatten
  • 1dl
    strösocker (dosera efter egen smak)

Kaka

  • 500g
    ströbröd
  • 150–200g
    smör
  • ½–1dl
    strösocker
  • 2tsk
    kanel (dosera efter egen smak)

Vispad grädde

  • 5dl
    vispgrädde
  • msk
    strösocker

Så lagar du

Äppelmos

1. Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Dela äpplena i klyftor och koka dem i en gryta tillsammans med lite vatten. Rör om då och då.

2. När äpplena börjar mosa sig häller du i sockret lite i sänder. Anpassa mängden socker utifrån egen smak. (Du kan även använda färdiglagad köpt äppelmos, då går det snabbare.)

Kaka

3. Smält 150g smör i en stekpanna. Häll i skorpmjöl och socker och bryn det försiktigt. Rör om ofta så att inte skorpmjölet bränns.

4. När skorpmjölet börjar få lite färg, strö i lite kanel. Rör om väl.

5. Tag en gratängform med höga kanter (5-6 cm) och häll en tredjedel av skorpmjölsblandningen i botten. Varva sedan blandningen med äppelmos i lager, så att du får totalt tre tunna lager med skorpmjöl och två tjocka lager med äppelmos.

Vispad grädde

6. Vispa grädde och strösockor till lagom konsistens. Bred vispgrädden över äppelkakan. (Du kan även servera i portionsglas om du föredrar det.)

7. Låt äppelkakan stå övertäckt med folie i kylskåp minst 2–3 timmar innan servering. Detta för att kakan skall hinna safta sig.

Dela det här receptet med dina vänner!