Danskt rågbröd

Rågbröd med gubbröra.

Publicerat:

Ingredienser

  • 300g
    vatten
  • 120g
    klippt råg
  • 80g
    solrosfrön
  • 20g
    linfrö
  • 12g
    salt
  • 30g
    jäst
  • 120g
    mörk sirap
  • 260g
    grovt rågmjöl
  • 120g
    vetemjöl med hög glutenhalt
  • ev 100 g rågsurdeg för smakens skull

Så lagar du

1. Dag 1: Blötlägg 200 g vatten (ca 80 grader), 120 g klippt råg, 80 g solrosfrön, 20 g linfrön och 12 g salt.

2. Blanda och låt stå över natten i kyl under plast.

3. Dag 2: Tillsätt 100 g vatten (kallt), 30 g jäst, 120 g mörk sirap, 260 g grovt rågmjöl och 120 g vetemjöl med hög glutenhalt. Tillsätt ev. 100 g rågsurdeg för smakens skull.

4. Kör smeten i degmaskinen i ca 30 minuter på låg fart.

5. Låt smeten jäsa i bunken i ca 45 minuter.

6. Fyll sedan smorda rektangulära formar med ca 700–1000g smet (ca 2/3 av formen). Låt sedan jäsa upp till kanten.

7. Ugnstemperaturen ska vara 270 grader när du stoppar in formarna. Kasta in vatten för att skapa ånga i ugnen och sänkt temperaturen direkt till 180 grader och grädda sedan i ca 40 minuter (beroende på brödets storlek).

8. Efter gräddning ska brödet slås ur formen och torka på galler minst 3 timmar innan det stoppas i plastpåsar.

Tips

Brödet bör ätas dagen efter och är hållbart i ca 5–6 dagar. Det kan även frysas ner.

Dela det här receptet med dina vänner!