Ingredienser
- 300gvatten
- 120gklippt råg
- 80gsolrosfrön
- 20glinfrö
- 12gsalt
- 30gjäst
- 120gmörk sirap
- 260ggrovt rågmjöl
- 120gvetemjöl med hög glutenhalt
- ev 100 g rågsurdeg för smakens skull
Så lagar du
1. Dag 1: Blötlägg 200 g vatten (ca 80 grader), 120 g klippt råg, 80 g solrosfrön, 20 g linfrön och 12 g salt.
2. Blanda och låt stå över natten i kyl under plast.
3. Dag 2: Tillsätt 100 g vatten (kallt), 30 g jäst, 120 g mörk sirap, 260 g grovt rågmjöl och 120 g vetemjöl med hög glutenhalt. Tillsätt ev. 100 g rågsurdeg för smakens skull.
4. Kör smeten i degmaskinen i ca 30 minuter på låg fart.
5. Låt smeten jäsa i bunken i ca 45 minuter.
6. Fyll sedan smorda rektangulära formar med ca 700–1000g smet (ca 2/3 av formen). Låt sedan jäsa upp till kanten.
7. Ugnstemperaturen ska vara 270 grader när du stoppar in formarna. Kasta in vatten för att skapa ånga i ugnen och sänkt temperaturen direkt till 180 grader och grädda sedan i ca 40 minuter (beroende på brödets storlek).
8. Efter gräddning ska brödet slås ur formen och torka på galler minst 3 timmar innan det stoppas i plastpåsar.
Tips
Brödet bör ätas dagen efter och är hållbart i ca 5–6 dagar. Det kan även frysas ner.