Den perfekta focaccian

Publicerat:
2022-11-25Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 490gvatten, 20 grader
- 100gjäst
- 700gvetemjöl, gärna vetemjöl special
- 175golivolja
- 20gsalt
- olivolja till formen
Så lagar du
1. Rör ihop vatten och smulad jäst.
2. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta samman gärna i maskin, tillsätt därefter resten av mjölet.
3. Häll i salt och knåda in och avsluta med olivolja.
4. Arbeta in olivoljan i degen tills allt gått samman och degen är ordentligt arbetad, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
5. Degen ska vara ca 23 grader när den är färdigarbetad, kontrollera gärna med kökstermometer. Häll degen i en stor oljad plastburk och sätt på ett lock eller kökshandduk, låt stå i rumstemperatur och jäsa i ca 4 timmar.
6. Vik fyrslagsvik varje halvtimma genom att vika in degen från kanterna in mot mitten. Dra lite i degen när du gör detta, det gör att du förlänger glutentrådarna. Ställ in i kylskåp och låt jäsa i ca 20 timmar i kyl.
7. Sätt ugnen på 275 grader och värm en plåt så att den blir riktigt varm. Ringla olivolja på plåten. Tryck försiktigt ut degen på den varma plåten och grädda på 275 grader i ca 20 minuter. Toppa om du vill först med lite hackade örter, strimlad lök, oliver eller annat du önskar. Focaccian är också väldigt god med bara lite salt. Ringla över olivolja.
8. Låt focaccian svalna lite innan du stjälper upp den på galler och låter kallna under bakduk. Den stora mängden vatten och olivolja gör att focaccian håller sig saftig i flera dagar.