Ingredienser
6 - 7portioner
Dulce de leche:
- 1burk(ar)kondenserad mjölk
Vaniljkräm:
- 60gäggula (4 st)
- 60gströsocker (3/4 dl)
- 25gmaizena (3 msk)
- 1/2 stvaniljstång
- 250gmjölk
- 20gosaltat smör
Digestivecrumble:
- 150 gdigestivekex (10 st)
- 50gsmör – rumstemperatur
- 25gströsocker (2 msk)
- 2gbakpulver (0,5 tsk)
- 3gvaniljsocker (1 tsk)
Flamberade bananer:
- 2 stbananer
- 25gsmör
- 1/2 stcitron
- 85gströsocker (1 dl)
- 10gråströsocker (1 msk)
- 50gmörk rom (0,5 dl)
Garnering:
- 300 ggrädde (3 dl)
Citronmelisse
Så lagar du
Dulce de leche: Koka burken oöppnad i en kastrull som rymmer mycket vatten så att det täcker hela burken, låt småkoka i 2-3 timmar beroende på hur tjock kola du vill ha, fyll på med vatten om det behövs. Låt svalna innan du öppnar burken.
Vaniljkräm: Blanda äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i en kastrull med mjölken. Koka upp mjölken, plocka upp vaniljstången och häll mjölken över äggblandningen, blanda väl. Häll tillbaka allt i kastrullen och under låg värme med konstant omrörning värmer du upp vaniljkrämen tills den börjat tjocka ordentligt, rör ytterligare 1-2 minuter efter det. Ös över allt i en ren bunke och blanda i smöret. Plasta och låt svalna i kylen.
Digestivecrumble: Sätt ugnen på 180 grader. Smula kexen genom att köra en kavel över dem eller använd en matberedare. Blanda i smör, strösocker, bakpulver och vaniljsocker för hand, smula ut allt på plåt med bakplåtspapper på 180 grader i 7 min tills de fått en lätt gyllenbrun färg.
Flamberade bananer: Skiva bananerna i lagom tjocka skivor. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sockret, pressa i citronsaft och rör om lite försiktigt, när sockret har smält så lägger du i bananskivorna. Låt ligga i någon minut, häll över romen och tänd på med en tändare. Tänk på att stänga av fläkten om du har den på samtidigt och var försiktig. Låt elden slockna av sig själv och stäng av värmen på plattan.
Montering:
1. Crumble i botten på glaset.
2. Vaniljkräm.
3. Kola sås och flamberade bananer.
4. Grädde.
5. Upprepa.