Desserter med blåbärskompott gjord på bärvin

Publicerat:
2021-09-02Vin gjorda på nordiska bär påminner ofta om vilket annat vin som helst. I dessa recept så paras vinet ihop med ost och vit choklad för att förhöja smakupplevelsen.
Ingredienser
4 - 6portioner
Blåbärskompott
- 200gblåbär
- 1ststort äpple
- 1,5dlbärvin
- 1stkanelstång
- 2ststjärnanis
- 2mskrårörsocker
Bakad ost med vinspetsad bärkompott
- surdegsbröd
- olivolja
- långlagrad gräddost
- crème fraiche
- flingsalt
- citronsaft
- flytande honung
- färska timjankvistar
Vinmarinerade bär med vit choklad och crème fraiche
- 2dlcrème fraiche
- 2stäggulor
- 2msksocker
- 100gvit choklad
- 1stlime
Så lagar du
Blåbärskompott
- Skala och finhacka äpplet.
- Blanda alla ingredienser och låt marinera i kylen över natten.
Bakad ost med vinspetsad bärkompott
- Pensla en skiva halvgrovt surdegsbröd med olivolja.
- Lägg på en tjock skiva gräddost och en klick crème fraiche.
- Toppa med en nypa flingsalt, några droppar citronsaft, lite flytande honung och några timjankvistar.
- Grädda i 220 grader tills osten börjat smälta men fortfarande håller formen.
- Garnera med några färska timjankvistar och servera med blåbärskompott.
Vinmarinerade bär med vit choklad och crème fraiche
- Vispa crème fraichen tills den stelnar.
- Vispa äggulorna och sockret pösigt.
- Smält chokladen i mikron eller vattenbad och rör ner i äggvispet.
- Tillsätt crème fraichen och rivet limeskal från en lime.
- Lägg lite blåbärskompott på botten av ett glas.
- Häll på krämen och toppa med några blåbär och rivet äppelskal.