Desserter med blåbärskompott gjord på bärvin

Desserter med blåbärskompott gjord på bärvin

Publicerat:

Vin gjorda på nordiska bär påminner ofta om vilket annat vin som helst. I dessa recept så paras vinet ihop med ost och vit choklad för att förhöja smakupplevelsen.

Ingredienser

4 - 6portioner

Blåbärskompott

  • 200g
    blåbär
  • 1st
    stort äpple
  • 1,5dl
    bärvin
  • 1st
    kanelstång
  • 2st
    stjärnanis
  • 2msk
    rårörsocker

Bakad ost med vinspetsad bärkompott

  • surdegsbröd
  • olivolja
  • långlagrad gräddost
  • crème fraiche
  • flingsalt
  • citronsaft
  • flytande honung
  • färska timjankvistar

Vinmarinerade bär med vit choklad och crème fraiche

  • 2dl
    crème fraiche
  • 2st
    äggulor
  • 2msk
    socker
  • 100g
    vit choklad
  • 1st
    lime

Så lagar du

Blåbärskompott

  1. Skala och finhacka äpplet.
  2. Blanda alla ingredienser och låt marinera i kylen över natten.

Bakad ost med vinspetsad bärkompott

  1. Pensla en skiva halvgrovt surdegsbröd med olivolja.
  2. Lägg på en tjock skiva gräddost och en klick crème fraiche.
  3. Toppa med en nypa flingsalt, några droppar citronsaft, lite flytande honung och några timjankvistar.
  4. Grädda i 220 grader tills osten börjat smälta men fortfarande håller formen.
  5. Garnera med några färska timjankvistar och servera med blåbärskompott.

Vinmarinerade bär med vit choklad och crème fraiche

  1. Vispa crème fraichen tills den stelnar.
  2. Vispa äggulorna och sockret pösigt.
  3. Smält chokladen i mikron eller vattenbad och rör ner i äggvispet.
  4. Tillsätt crème fraichen och rivet limeskal från en lime.
  5. Lägg lite blåbärskompott på botten av ett glas.
  6. Häll på krämen och toppa med några blåbär och rivet äppelskal.

Dela det här receptet med dina vänner!