Dhal (gryta) med aubergine och spenat

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 3dllinser, gula, röda eller bruna
- 1stkanelstång
- 1stgul lök
- 2klyfta(or)vitlök
- 1staubergine
- 1stmild spansk pepparfrukt
- 50gsmör eller ghee
- 1tskcurry
- ½tskgurkmeja
- 1tskgaram masala
- ¼tsksalt
- 3dlkokosmjölk
- ½påse(ar)babyspenat, ca 40 g
Så lagar du
1. Skölj linserna väl och koka dem mjuka, med kanelstången, enligt anvisning på förpackningen.
2. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Ansa, dela och skär auberginen i skivor. Dela, kärna ur och skär pepparfrukten i bitar.
3. Fräs lök och vitlök i smöret cirka 3 minuter. Tillsätt kryddorna och saltet, fräs 1-2 minuter.
4. Tillsätt kokosmjölken, auberginen och pepparfrukten. Koka cirka 5 minuter. Tillsätt de kokta linserna och koka ytterligare 5 minuter. Smaka av.
5. Ta grytan från värmen och blanda i spenaten. Rör om tills spenaten mjuknar.
Tips
Det är praktiskt att koka en stor sats, till exempel av en hel förpackning linser. Rensa och skölj linserna före tillagningen.
Låt de nykokta linserna kallna, dela upp dem i lagom stora mängder och frys in. Bästa sättet att bedöma om linserna är färdigkokta är att smaka på dem eftersom koktiden kan variera beroende på linssort.
Man kan enkelt förvandla receptet till veganskt genom att använda veganska matfett eller kokosolja i stället för smör.