Dillkött

Publicerat:
2014-04-16Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kgkalvbog eller kalvhögrev
- 2litervatten
- 1stgul lök
- 2stmorötter
- 100gpalsternacka
- 100grotselleri
- 5stlagerblad
- 10stkryddpepparkorn
- 10stsvartpepparkorn
- 1tsksalt
- 3msksmör eller 2 dl vispgrädde
- 2tskättika (12 %)
- 2tskströsocker
- 2tskmaizena
- 1dlskuren dill
Dillpicklade morötter
- 1stgul morot
- 1ströd morot
- 1stlila morot
- 1tskdillfrö
- ½dlvinäger
- ½dlsocker
- ½dlvatten
Så lagar du
1. Skala morötterna och skär dem tunt på längden på en mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten i ca en timme.
2. Blanda samman vinäger, socker, vatten och dillfrö tills sockret har löst sig. Lägg morötterna i lagen och låt stå en timme innan servering.
3. Skär kalvbogen i 5x5 cm stora bitar. Lägg i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker med råge. Koka upp och skumma av.
4. Halvera löken och dela morötter, palsternacka och rotselleri i fina grytbitar. Lägg i kastrullen tillsammans med lagerblad, kryddor och salt.
5. Låt koka tills köttet är mjukt – det tar cirka en och en halv timme, tiden beror lite på köttets kvalitet.
6. Lyft upp köttet och sila buljongen. Behåll alla rotfrukterna. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt ättika och socker. Tillsätt smör eller grädde och mixa såsen så att den blur ljus och luftig.
7. Toppred med maizena utspätt i kallt vatten om du vill ha en tjockare sås och låt koka i cirka 2 minuter.
8. Lägg i kött och rotfrukter och rör till sist ner dillen. Smaka av med lite salt och peppar. Servera med nykokt potatis.