Dinkelvåffla med kokosgrädde och inkokt ananas

Dinkelvåffla med kokosgrädde och inkokt ananas.

Publicerat:

Tillagningstid:

Minst lika goda som klassiska våfflor! Med fullkornsdinkel får våfflan en lite nötliknande smak som ger våfflorna mera karaktär.

Ingredienser

6 - 7portioner

Dinkelvåffla

  • 50g
    smör
  • 3dl
    mjölk
  • msk
    rapsolja
  • dl
    dinkelfullkornsmjöl
  • ½tsk
    bakpulver
  • 1krm
    salt
  • 1st
    ägg
  • 1msk
    kokosolja, till gräddningen

Topping

  • ½
    ananas, färsk
  • 200g
    socker
  • 200dl
    vatten
  • ½
    vaniljstång
  • 10
    svartpepparkorn
  • 1 frp
    kokosgrädde

Så lagar du

1. Smält smöret. Vispa samman smör, mjölk, rapsolja, mjöl, bakpulver och salt. Vispa ner ägget och låt stå och svälla ca 10 min

2. Koka upp socker, vatten och kryddor till en lag.

3. Skala och tärna ananasen i mindre kuber a 0,5cm x 0,5cm och koka den i kryddlagen ca 5 minuter, låt svalna i lagen.

4. Vispa kokosgrädden med elvisp och ge inte upp för tidigt för det tar längre tid än vanlig grädde

5. Grädda våfflorna på relativt hög värme gärna med kokosolja i våffeljärnet så du får en krispig och härlig våffla, servera med kokosgrädden och den inkokta ananasen.

Övrigt

Dinkel, eller spelt som det också kallas, är en underart till vete och uppstod på 6000 – 5000-talet f Kr då emmervete korsades med en vild gräsart. I samband med att det sexradiga kornet kom försvann dinkel nästan helt. Anledningen är inte helt säker men mindre avkastning och att dinkel måste skalas innan malning är trolig orsak. Tack vare intresset för näringstäthet, kvalitet och ekologiska livsmedel har dinkel dock återigen blivit populärt.

Dela det här receptet med dina vänner!