Djath shtepie (hemmagjord ost)

Publicerat:
2024-06-17Ingredienser
4 - 6portioner
- 2literekologisk mjölk (3%)
- 500ggrekisk yoghurt
- 6stekologiska ägg
- salt
Så lagar du
- Blanda grekisk yoghurt med ägg och salt i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och grädden lite i taget. Koka på låg värme under konstant omrörning, för att undvika klumpar. Fortsätt röra tills blandningen börjar tjockna.
- Rör ihop, oroa dig inte om det finns små klumpar av grekisk yoghurt. De kommer att smälta in i äggen när de kokar.
- Stäng av värmen och låt blandningen stå ostört i cirka 10 minuter. Detta ger ostmassan tid att helt separera från vasslen.
- Sila ostmassan. Lägg en ren kökshandduk eller flera lager ostduk i ett durkslag och placera det över en stor skål. Häll försiktigt mjölkblandningen i durkslaget för att separera ostmassan från vasslen.
- Samla kanterna på handduken och pressa försiktigt ut överflödig vätska från ostmassan. Ju mer du pressar, desto fastare blir osten. Du kan också låta osten hänga i handduken över en skål i kylskåpet i några timmar om du vill ha en fastare konsistens.