Dödskalletårta

Johanna Vibergs dödskalletårta och läskig chokladmousse.

Publicerat:

Tillagningstid:

Tårtkreatören Johanna Viberg bakar en kreativ tårta till halloween med red velvet-botten, färskostfyllning och en imponerande dödskalledekoration.

Ingredienser

8 - 10portioner

Tårtbotten, red velvet

  • 2
    ägg
  • 3dl
    strösocker
  • 3 ½dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bikarbonat
  • ½tsk
    salt
  • 1msk
    kakao
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 1dl
    rapsolja
  • 2dl
    filmjölk
  • röd hushållsfärg, helst geléfärg

Färskostfyllning

  • 600g
    färskost
  • 150g
    rumsvarmt smör
  • ½tsk
    vaniljpulver
  • 10-14dl
    florsocker

Dekor

  • 500g
    vit marsipan (helst kavlingsmarsipan som är slätare än övrig marsipan)
  • hallonsås (gjord på kokade, och lite sötade, hallon som passerats genom en sil)

Dödskalledekoration

  • 3msk
    smör
  • 300g
    marshmallows
  • 1 ½liter
    riskrisp-flingor
  • 250-500g
    vit sockerpasta
  • svart livsmedelsfärg i pulverform

Så lagar du

Tårtbotten, red velvet

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

3. Tillsätt vinäger, olja, filmjölk och hushållsfärg (mängd beroende på typ av färg) och rör till en slät smet.

4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter, och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.

5. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.

Färskostfyllning

1. Vispa smöret vitt. Tillsätt färskost och vaniljpulver och vispa till slät konsistens.

2. Tillsätt florsockret, lite i taget, till så fått en bra konsistens på fyllningen.

Montering

1. Dela tårtbotten i tre delar. Bred ut färskostfyllning mellan varje lager. Spackla tårtan med resterande färskostfyllning. Kyl ned tårtan.

2. Tårtan går att servera utan marsipan, men om du önskar det kavlar du ut marsipanen och täcker tårtan med den. Skär bort överflödig marsipan.

3. Ringla hallonsåsen över tårtan, låt den rinna ned lite över kanterna.

Dödskalledekoration

1. Smält smöret i en kastrull på låg värme.

2. Häll i marshmallows och smält dem under omrörning. Se till att blandningen inte bränns i botten på kastrullen.

3. När allt är smält tas kastrullen från plattan och riskrisp-flingor hälls i. Blanda ordentligt. Stjälp upp massan på ett bakplåtspapper.

4. Forma massan medan den fortfarande är varm. Blöt händerna och tryck ihop massan tills du får en rund form. Låt svalna.

5. Använd en liten kniv för att skära ut en dödskalleform. Du kan vara hårdhänt med materialet. Skär, knåda och tryck tills det ser ut som en dödskalle. Ta bilder till hjälp.

6. Pensla din figur med lite vatten innan du fäster sockerpastan på den. Applicera först ett lager sockerpasta som du knådar in i alla ojämnheter och bygger upp ev detaljer med.

7. Kavla sedan ut sockerpasta till ett lock som du lägger över dödskallen. Arbeta försiktigt med dina händer. Stryk och forma sockerpastan runt dödskallen.

8. Blir det sprickor i sockerpastan så är det ingen fara, Låt det få bli ”skador” på dödskallen som du accentuerar med svart pulverfärg.

9. Måla ögonhålor och näshåla svarta. Pensla pulverfärg i konturer av tänder osv.

10. Nu har du en fullt ätbar skulptur, väldigt söt, men barn brukar älska dem.

Dela det här receptet med dina vänner!