Donuts

Donuts

Publicerat:

Tillagningstid:

Donuts tar lite tid att göra, men är väl värda besväret då dom är riktigt smarriga. Donuts friteras i olja och kan sedan doppas i en blandning av glasyr , socker eller strössel.

Ingredienser

20portioner

  • 15g
    röd jäst
  • 10g
    ljummet vatten (1msk)
  • 80g
    smör
  • 400g
    mjölk (4dl)
  • 130g
    strösocker(1,5 dl)
  • 10g
    salt (1 tsk)
  • 110g
    ägg (2 st)
  • 1/2 st
    rasp från en citron
  • 720g
    vetemjöl (12 dl)
  • 1liter
    matolja (fritering)

Glasyr:

  • 75g
    smör
  • 300g
    florsocker (5 dl)
  • 50g
    mjölk (1/2 dl)

röd karamellfärg

    strössel

      Så lagar du

      Donuts

      1. Smula jästen i en bunke och häll över ljummet vatten, lös upp jästen med en sked.

      2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt den svalna till fingervarmt. Häll smöret och mjölken över jästen och tillsätt strösocker, salt, ägg, citronzest och mjölet. Blanda till en slät deg.

      3. Låt degen vila i cirka 10 min och lägg upp degen på ett mjölat bord, kavla cirka 1 cm tjock deg. Med hjälp av en utstickare tar du ut rundlar och sedan med en lite mindre utstickare tar du ut ett hål i mitten. Går även bra att använda sig av ett större och mindre glas. Låt dem jäsa till dubbel storlek cirka 1 1/2 timme.

      4. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull och fritera de jästa ringarna cirka 1 minut på vardera sida tills det får en gyllenbrun färg. Plocka upp donutsen och låten dem rinna av på hushållspapper.

      Glasyr

      Smält smöret i en kastrull och låt svalna i någon minut. Rör i florsocker och mjölk med en visp och blanda till en slät glasyr, färga efter tycke och smak. Doppa donutsen, lyft upp, skaka av och vänd. Dekorera med valfritt strössel.

      Dela det här receptet med dina vänner!