Donuts

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
20portioner
- 15gröd jäst
- 10gljummet vatten (1msk)
- 80gsmör
- 400gmjölk (4dl)
- 130gströsocker(1,5 dl)
- 10gsalt (1 tsk)
- 110gägg (2 st)
- 1/2 strasp från en citron
- 720gvetemjöl (12 dl)
- 1litermatolja (fritering)
Glasyr:
- 75gsmör
- 300gflorsocker (5 dl)
- 50gmjölk (1/2 dl)
röd karamellfärg
strössel
Så lagar du
Donuts
1. Smula jästen i en bunke och häll över ljummet vatten, lös upp jästen med en sked.
2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt den svalna till fingervarmt. Häll smöret och mjölken över jästen och tillsätt strösocker, salt, ägg, citronzest och mjölet. Blanda till en slät deg.
3. Låt degen vila i cirka 10 min och lägg upp degen på ett mjölat bord, kavla cirka 1 cm tjock deg. Med hjälp av en utstickare tar du ut rundlar och sedan med en lite mindre utstickare tar du ut ett hål i mitten. Går även bra att använda sig av ett större och mindre glas. Låt dem jäsa till dubbel storlek cirka 1 1/2 timme.
4. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull och fritera de jästa ringarna cirka 1 minut på vardera sida tills det får en gyllenbrun färg. Plocka upp donutsen och låten dem rinna av på hushållspapper.
Glasyr
Smält smöret i en kastrull och låt svalna i någon minut. Rör i florsocker och mjölk med en visp och blanda till en slät glasyr, färga efter tycke och smak. Doppa donutsen, lyft upp, skaka av och vänd. Dekorera med valfritt strössel.