Doro Wat - etiopisk kycklinggryta

Publicerat:
2020-12-09Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2stmedelstora rödlökar
- 4mskghee (klarnat smör)
- 2mskberbere (kryddblandning)
- 2krmmald kardemumma
- 2krmsvartpeppar
- 3stkryddnejlikor
- 1krmriven muskot
- 2klyfta(or)vitlök
- 4cmingefära
- 6dlvatten
- 1stkyckling eller motsvarande mängd kycklinglår (ca. 2-2,5 kg, styckad i 10 bitar)
- 4mskrött bordsvin
- 1stlime, saften av
- 4stägg, hårdkokta, skalade
Grönsaker till serveringen
- 1stbroccoli
- 100ggröna bönor
- salt
Så lagar du
1. Hacka rödlöken grovt och fräs den i hälften av smöret (gheen) i en rymlig, tjockbottnad gryta på låg värme. Rör om då och då tills löken fått fin färg, cirka 15 minuter.
2. Tillsätt resten av smöret, berbere, kardemumma, svartpeppar, kryddnejlika, vitlök, muskot, ingefära och och fräs tills löken mjuknat helt och tagit åt sig färgen från kryddorna, cirka 10 minuter.
3. Häll på vatten och lägg i kycklinglår och kycklingben. Sjud i 15 minuter.
4. Tillsätt vinet, och bröstbitarna, låt sjuda upp och sjud i 15-20 minuter.
5. Rör ner limesaft och lägg försiktigt ner äggen i grytan och sjud i ytterligare 5 minuter.
6. Om såsen är för tunn kan den redas av med lite maizena. Smaka av med salt.
7. Innan servering dra loss benen från kycklingens kött så blir det lättare att äta grytan.
Grönsaker till serveringen
1. Plocka broccolin in mindre bitar.
2. Koka bönor och broccoli i lättsaltat vatten till önskad konsistens.