Druvmarmelad

Publicerat:
2019-06-18Ingredienser
- 2kgvindruvor
- ca 1literrött vin
- 3päron, utan skal och kärnhus
- 2äpplen, utan skal och kärnhus
- 10-15fikon, färska
- 200ghasselnötter, rostade
- 500gråsocker
- 3citroner, saft och skal
- 1vaniljstånd, delad på längden
Så lagar du
1. Ta bort stjälkarna från druvorna, men behåll kärnorna. De ger längre hållbarhet.
2. Dela äpplen, päron och fikon i mindre bitar.
3. Värm äpple, päron och druvor i en kastrull under omrörning.
4. Häll på rödvin så att det täcker frukten och låt det koka upp.
5. Tvätta fikonen i kallt vatten. Dela dem i två och lägg ned i kastrullen tillsammans med resten av frukten.
6. Tillsätt socker, vaniljstång och skal och saft av citronerna. Rör medan det kokar.
7. Tillsätt de rostade hasselnötterna och fortsätt koka tills nästan all vätska förångats och du har en tjock gröt.
8. Kör med stavmixer om du vill ha en jämnare konsistens.
9. Häll upp i kokta glasburkar. Skruva på locket tätt och ställ burkarna upp och ned. På så vis bildas vakuum och marmeladen håller längre.
Tips
Glöm inte att smaka av! Söta druvor kräver mindre socker. Testa gärna att använda både valnötter och hasselnötter i marmeladen. Stjärnanis ger god smak om man vill tillsätta det.