Eftermarinerad oxfilé

Eftermarinerad oxfilé.

Publicerat:

Tillagningstid:

Genom att tillaga köttet i förväg så minskar man stressen väsentligt för kocken. Eftermarinaden ger god smak och ännu mer saftighet till köttet.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    hel oxfilé, putsad
  • 2msk
    fransk senap
  • ½dl
    cocktailkapris, hackad
  • 1dl
    rapsolja
  • 3msk
    balsamvinäger
  • 1dl
    hackade färska örter (blanda t ex bladpersilja, timjan, rosmarin)
  • smör, salt och peppar

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Stek köttet runt om i smör, lägg i ugnsfast form och stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Lägg gärna en extra smörklick och lite färsk timjan på köttet. Ställ köttet mitt i ugnen till innertemp 57° för blodigt 60° för medium.

3. Salta, peppra och bred senap över köttet. Låt köttet vila minst 20 minuter.

4. Blanda kapris, olja, vinäger och örter. Skiva köttet och häll på marinaden.

Tips: Köttet kan förberedas helt färdigt så långt som dagen innan. Antingen låter man hela köttbiten ligga i marinaden (så gör jag), eller skivar upp köttet färdigt (ger mer smak av marinaden). Eftersom köttet har vilat länge så behåller det sin saftighet bra (blöder mindre när du skär upp det) och du får ett jämnt stekresultat.

Om du inte vet hur gästerna föredrar sitt kött är ett tips att steka en hel filé till 60 grader, då blir de tunnare delarna genomstekta samtidigt som mittbiten är vackert rosa rakt igenom. Blir det några rester smakar de underbart dagarna efter eller om du vill frysa in det.

Dela det här receptet med dina vänner!