Eggs florentine

Eggs florentine

Publicerat:

Tillagningstid:

Pocherade ägg med spenat.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    ägg
  • 1liter
    vatten
  • 1msk
    ättiksprit
  • ½tsk
    salt

Tillbehör

  • 4skiva(or)
    ljust surdegsbröd
  • 350g
    fryst spenat
  • 1st
    skivad vitlöksklyfta
  • 2-3msk
    olivolja
  • hollandaissås (se nedan)

Hollandaisesås

  • 100g
    smör
  • 2st
    äggulor
  • 2msk
    vatten eller vitt vin
  • ½msk
    pressad citron
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Tina spenaten och pressa ut vätskan. Värm oljan och stek vitlöken någon minut innan du lägger i spenaten och fräser den i olja i ca 5–10 minuter. Salta och peppra. Gör en hollandaisesås enligt receptet nedan och rosta brödet.

2. Koka upp vatten i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt ättikssprit och salt.

3. Pochera ett ägg i taget genom att knäcka ägget i en liten kopp, sätt vattnet i rörelse genom att hastigt röra längst kanterna av kastrullen. Häll ägget mitt i vattenvirveln. Fortsätt röra medan ägget pocheras.

4. Låt det koka tills vitan är stel men gulan fortfarande är rinnig, det tar några minuter. Lyft försiktig upp ägget med en hålslev.

5. Lägg upp spenat och ägg på brödet. Ringla över hollandaisesåsen.

Hollandaisesås

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda gulor och vatten i en liten tjockbottnad kastrull och värm på svag värme. Vispa hela tiden tills gulorna tjocknat, ställ av från värmen. Häll i det smälta smöret under konstant vispning. Lämna bottensatsen.

3. Såsen ska bli tjock och blank. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!