Enchiladas rojas

Publicerat:
2022-02-23Variera dina fredagstacos och gör en långsam söndagsenchilada från grunden i äkta mexikansk stil. Enchilada är en fylld majstortilla med chilisåser och tillbehör och den är mycket mildare än man tror.
Ingredienser
4portioner
Kyckling
- 0,5litervatten
- 0,5kgkycklingbröst
- 0,5gul lök
- 1kanelstång
- 3lagerblad
- 2vitlöksklyftor
- 1tärning kycklingbuljong
- salt
Chilisås
- 6guajillo chili, hela och torkade
- 2ancho chili, hela och torkade
- 1vitlöksklyfta
- 1tskoregano, torkad
- 1liten gul lök
- 1,5-2dlkycklingbuljong
- ev chilispad ur kastrullen
- 2tskolivolja till stekning
- salt
Till servering
- fetaost/salladsost, smulad
- 1burk(ar)gräddfil
- 4mskröd mjölk, blandad i gräddfilen
- 1gul lök, tunt skivad
- isbergssallad eller färsk koriander, grovt hackad
- majstortillas
Så lagar du
Kyckling
- Lägg kycklingbröst, vitlöksklyftor, en halv lök, lagerblad, kanelstång och salt i en kastrull. Tillsätt vatten så att det täcker köttet.
- Sjud köttet mört på medelvärme cirka 35 minuter.
- Låt svalna något och riv kycklingköttet.
- Spara kycklingbuljongen till chilisåsen.
Chilisås
- Kärna ur chilin. Lägg dem sedan utan frön i en kastrull med vatten som täcker och koka mjuka på medelvärme, cirka 15 minuter.
- Mixa den kokta chilin tillsammans med vitlöksklyftor, lök, oregano och en nypa salt.
- Tillsätt kycklingbuljong och mixa tills du har en slät sås. Tillsätt mera chilispad vid behov.
- Passera chilisåsen genom en sil.
- Värm 2 tsk olivolja i en stekpanna och tillsätt såsen. Sänk värmen och sjud ca 10 minuter.
Tips! Såsen håller en vecka i kylskåp. Chili kan man hitta i etniska affärer eller handla på nätet.
Servering
- Stek tortillan ca 20 sekunder på båda sidor och doppa den i såsen.
- Lägg kycklingköttet i mitten av tortillan och vik ihop. Skeda över sås.
- Strö enchiladorna med gräddfil, lökringar, ost och sallad/koriander.