Ingredienser
4portioner
- 4stentrecôte, ca 750 g
- 3/4 kgdelikatesspotatisar
- olivolja till stekning
- salt
- nymald svartpeppar
Bearnaisesås
- 150gsmör
- 1/2 dlvitvinsvinäger
- 1/2 dlvatten
- 2stpersiljestjälkar
- 6stgrovkrossade vitpepparkorn
- 1tsk+ ca 1/2 tsk torkad dragon
- 1stfinhackad schalottenlök
- 3 ststora äggulor
- 1krmsalt
Tillbehör
- Haricots verts
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 250 grader. Rumstemperera smöret.
2. Halvera potatisarna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg. Salta. Koka haricots verts.
3. Bearnaisesås: Koka upp vinäger, vatten, persiljestjälkar, pepparkorn, 1 tsk dragon och lök i en liten kastrull. Koka ihop tills ca 2 msk återstår. Sila av och spara vätskan. Häll tillbaks reduktionen i kastrullen och tillsätt äggulorna. Vispa samman över svag värme till en tjock kräm. Du kan göra detta över vattenbad om du är ovan.
4. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret klickvis till en tjock sås. Smaka av med salt och torkad dragon och eventuellt någon droppe vinäger om du vill ha mer syra. Såsen kan hållas varm en stund i vattenbad 50 grader.
5. Pensla biffarna med lite olivolja och grilla dem några minuter på var sida i het grillpanna. Salta och peppra under tiden.
6. Servera med potatisen och haricots verts.