Entrecôte med lättgjord bearnaisesås

Entrecôte med lättgjord bearnaisesås

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    entrecôte, ca 750 g
  • 3/4 kg
    delikatesspotatisar
  • olivolja till stekning
  • salt
  • nymald svartpeppar

Bearnaisesås

  • 150g
    smör
  • 1/2 dl
    vitvinsvinäger
  • 1/2 dl
    vatten
  • 2st
    persiljestjälkar
  • 6st
    grovkrossade vitpepparkorn
  • 1tsk
    + ca 1/2 tsk torkad dragon
  • 1st
    finhackad schalottenlök
  • 3 st
    stora äggulor
  • 1krm
    salt

Tillbehör

  • Haricots verts

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 250 grader. Rumstemperera smöret.

2. Halvera potatisarna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg. Salta. Koka haricots verts.

3. Bearnaisesås: Koka upp vinäger, vatten, persiljestjälkar, pepparkorn, 1 tsk dragon och lök i en liten kastrull. Koka ihop tills ca 2 msk återstår. Sila av och spara vätskan. Häll tillbaks reduktionen i kastrullen och tillsätt äggulorna. Vispa samman över svag värme till en tjock kräm. Du kan göra detta över vattenbad om du är ovan.

4. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret klickvis till en tjock sås. Smaka av med salt och torkad dragon och eventuellt någon droppe vinäger om du vill ha mer syra. Såsen kan hållas varm en stund i vattenbad 50 grader.

5. Pensla biffarna med lite olivolja och grilla dem några minuter på var sida i het grillpanna. Salta och peppra under tiden.

6. Servera med potatisen och haricots verts.

Dela det här receptet med dina vänner!