Eriks bröd med skållad råg
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
10portioner
- 3dlav rågskållningen (se receptet "Rågskållningen")
- 3dlLjummet vatten (hett om skållningen har förvarats i kyl)
- 25gJäst
- 1mskSalt
- 15gSmör eller margarin
- 1litervetemjöl
Så lagar du
Blanda rågskållningen med vattnet, blandningen ska vara fingerljummen.
Rör ut jästen i blandningen.
Tillsätt de övriga ingredienserna
Bearbeta sedan degen med en träslev i degbunken, den kanske verkar lite klibbig men mjölet kommer att suga åt sig ytterligare lite mer vätska under jästiden.
Täck bunken med en handduk och låt degen vila i 45 minuter.
Bearbeta ut luften ur den uppjästa degen med några tag med träsleven, låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader med en ugnspanna i botten.
Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela upp i två bitar. Forma till limpor, och lägg upp degämnena på smorda bakplåtar. Lägg en handduk över och låt jäsa 30 min.
När jäsningen är klar, strö lite mjöl ovanpå och snitta med en vass kniv.
Sätt in plåten i ugnen och slå ½ dl vatten i den heta ugnspannan så vattnet förångas. Stäng ugnsluckan och sänk till 200 grader, baka ca.30 - 35 min.
Tag ut de färdiga bröden och låt dom svalna på ett galler.