Eriks bröd med skållad råg

Publicerat:

Ingredienser

10portioner

  • 3dl
    av rågskållningen (se receptet "Rågskållningen")
  • 3dl
    Ljummet vatten (hett om skållningen har förvarats i kyl)
  • 25g
    Jäst
  • 1msk
    Salt
  • 15g
    Smör eller margarin
  • 1liter
    vetemjöl

Så lagar du

Blanda rågskållningen med vattnet, blandningen ska vara fingerljummen.

Rör ut jästen i blandningen.

Tillsätt de övriga ingredienserna

Bearbeta sedan degen med en träslev i degbunken, den kanske verkar lite klibbig men mjölet kommer att suga åt sig ytterligare lite mer vätska under jästiden.

Täck bunken med en handduk och låt degen vila i 45 minuter.

Bearbeta ut luften ur den uppjästa degen med några tag med träsleven, låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader med en ugnspanna i botten.

Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela upp i två bitar. Forma till limpor, och lägg upp degämnena på smorda bakplåtar. Lägg en handduk över och låt jäsa 30 min.

När jäsningen är klar, strö lite mjöl ovanpå och snitta med en vass kniv.

Sätt in plåten i ugnen och slå ½ dl vatten i den heta ugnspannan så vattnet förångas. Stäng ugnsluckan och sänk till 200 grader, baka ca.30 - 35 min.

Tag ut de färdiga bröden och låt dom svalna på ett galler.

Dela det här receptet med dina vänner!