Eriks rödvinssås

Publicerat:
2019-07-02Tillagningstid:
Rödvinssås över en öppen eld – ja tack! Ett tips är att koka buljongen hemma och sedan ta med den i en påse för att färdigställa såsen. Buljongen i detta recept funkar att använda som grund till andra såser. Du kan t ex blanda i grädde istället för rödvin.
Ingredienser
Buljong
- 2stschalottenlökar, grovhackade
- 1stpalsternacka, hackad
- 1stmorot, hackad
- 1stliten bit rotselleri, skuren i kuber, ca 2-3 cm
- 4msksmör
- 3-4msktomatpuré
- 5-6mskrårörsocker
- ½dlbalsamvinäger
- ½dlkalvfond, koncentrerad
- 2tskjapansk soja
- 2-3mskmatlagningssoja
- 1mskdragon
- 1tskrosmarin, mortlad
- 1msktrippelpeppar
- 9dlvatten
- buljong
- 1literrött vin
- ca 4mskmajsstärkelse
Så lagar du
SE MER: Njurtapp med rödvinssås
Buljong
1. Lägg ner alla ingredienserna i en kastrull. Koka ihop och låt reducera till hälften.
2. Sila av såsen och använd som grund i såser, eller frys in för senare användning.
Rödvinssås över öppen eld
1. Ta en gjutjärnsgryta och ställ ner den direkt på kolet. Häll i buljongen tillsammans med 1 liter rött vin och ca 4 msk majsstärkelse utrört i lika mycket vatten.
2. Låt koka upp och blanka av med 50 g smör. Smaka av med salt och peppar och ev. lite mer rörsocker.